5 promjena kroz koje vaše grudi prolaze svakog mjeseca

0

Da kojim slučajem grudi dolaze sa uputstvom za upotrebu, jedna od prvih stvari na koju biste naišli bila bi: one su podložne promjenama. Jednog dana one mogu biti čvrste i podignute, a već sljedećeg mekane i opuštene. Zbog čega dolazi do ovih promjena?

Dok stil života ima ulogu u ovome, glavni razlog su plima i oseka hormona tokom vašeg menstrualnog ciklusa. Hormoni utiču na mnoge aspekte vaših grudi (oni su i “inspirisali” njihov razvoj). A dugo nakon puberteta, hormonske promjene nastavljaju da dovode do promjena koje se dešavaju na grudima. Većina žena ovo će uočiti tokom menstrualnog ciklusa, a u najvećem broju slučajeva, ovo je sasvim normalno.

Prva faza: Kvrgavost


Prvih nekoliko dana tokom ciklusa (kada menstruacija počne), tekstura vaših grudi može iznenada postati neujednačena i nodularna. Otkud to? Tokom menstruacije, možete osjetiti da su grudi (recimo) kvrgave, a to se dešava usljed uvećanja mliječnih žlijezda koje se “spremaju” za moguću trudnoću. Ovaj osjećaj nije trajan. Čim tijelo shvati da niste u drugom stanju, vaše grudi će se “zagladiti”.

Druga faza: Grudi su mekše i manje


Odjednom, korpice na grudnjaku su prevelike. Prema kraju menstruacije (u zavisnosti od dužine trajanja ciklusa, to je obično oko trećeg ili sedmog dana), vaše grudi se iznenada “povlače”, kao da će nestati. U ovom vremenskom periodu, grudi imaju najmanji volumen, jer su estrogen i progesteron na najnižem mogućem nivou. Ovo je, zapravo, najpravilniji prikaz prave veličine vaših grudi, jer niste pod “uticajem” hormona.

Treća faza: Živahnost


Kako se približavate ovulaciji (ovo je poznato kao folikularna faza i dešava se oko dvanaestog dana), tako i nivo estrogena počinje da raste. A, upravo taj rast estrogena može uzrokovati da grudi postanu posebno lijepe i živahne. To se dešava iz razloga što estrogen poboljšava elastičnost kože. Smatrajte to prirodnim podizanjem grudi.

Četvrta faza: Grudi su pune i čvrste


Kod onoga što se smatra lutealnom fazom (ovo se dešava nakon ovulacije, što je obično oko petnaestog dana i do kraja ciklusa), očekujte da korpice grudnjaka budu u potupunosti ispunjene. Progesteron je na vrhuncu, tako da se ovaj period povezuje sa najvećom čvrstoćom, gustinom i veličinom grudi. One mogu izgledati i blago natečene te se na njima mogu ukazati i vene. Takođe, mogu biti i veoma osjetljive.

Peta faza: Asimetričnost


Istraživanja pokazuju da, kada je nivo estrogena nizak tokom predmenstrualne sedmice, grudi postaju manje simetrične. To bi mogao biti razlog zbog kojeg vam lijeva (ili desna) dojka izgleda kao da je nakrivljena. Ali, ne brinite. Nakon što dođe menstruacija, dojke će se izjednačiti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info