7 stvari koje boja vaših očiju govori o vašem zdravlju

0

Smeđe, zelene, plave, sive, lješnik ili nešto sasvim između pomenutih boja, boja vaših očiju može vam reći mnogo više o vama od onoga što ste očekivali (a pri tome ne mislimo na onu staru izreku: “Oči su ogledalo duše”).

Boja vaših očiju može otkriti predispozicije ka određenim oboljenjima ili čak “predvidjeti” kako vaše tijelo, primjera radi, podnosi alkohol. Donosimo sedam stvari koje boja vaših očiju govori o vašem zdravlju.

Osobe sa tamnim očima podložne su razvoju sive mrene


Zamagljenost koja se pojavljuje na zjenici uobičajeni je znak sive mrene (katarakte), a istraživanja pokazuju da osobe sa tamnim očima imaju 1.5 – 2.5 puta veći rizik da je razviju. Zaštita očiju od ultraljubičastih zraka jedan je od ključnih koraka za prevenciju razvoja sive mrene, a ukoliko volite da se sunčate, onda je potrebno da obratite posebnu pažnju na zaštitu očiju od sunca. Kako najbolje zaštiti oči od štetnog sunčevog uticaja? Bilo bi i više nego mudro da nosite sunčane naočale tokom izlaganja sunčevoj svjetlosti.

Melanom je češći kod osoba sa plavim očima


Sa genetskog stanovišta “melanom i vitiligo izgledaju kao da su suprotnosti”, jer istraživanja pokazuju da varijacije koje djeluju kao zaštita od vitiliga povećavaju rizik od razvoja melanoma. Jedna od teorija je:  vitiligo je autoimuno oboljenje, što znači da naš prirodni imuni odgovor napada naše tijelo. Prekomjerna aktivnost tog odgovora mogla bi biti ono što osobe sa smeđim očima čini podložnijima ovom oboljenju, a manje podložnima melanomu. Tačna veza nije poznata, ali čini se da su geni koji štite od razvoja vitiliga, oni koji štite od razvoja melanoma i oni koji diktiraju količinu i vrstu pigmenta kože, zapravo, međusobno isprepleteni.

Vitiligo je rjeđi kod osoba sa plavim očima


Istraživanja pokazuju da se vitiligo, autoimuno oboljenje koje izaziva gubitak boje kože (najčešće u obliku pojave bijelih mrlja na različitim dijelovima tijela) rjeđe javlja kod osoba koje imaju plave oči. Istraživanja su pokazala da varijacije u dva određena gena, TIR i OCA2, a koji imaju važnu ulogu u plavoj boji očiju, takođe smanjuju rizik od vitiliga.

Osobe sa tamnim očima mogu biti osjetljivije na alkohol


Nevjerovatno, ali istinito: ukoliko imate smeđe ili crne oči, istraživanja pokazuju i da ste osjetljiviji na alkohol. Takođe, žene sa zelenim i plavim očima imaju veću rezistenciju na alkoholna pića, ali kod njih dolazi i do veće zloupotrebe alkohola.

Žene sa svijetlim očima bolje podnose bol


Žene koje imaju svijetlu boju očiju (plave, zelene, lješnik i varijacije pomenutih boja) imaju veću toleranciju na bol i nelagodu. Iako su istraživanja o ovome preliminarna, naučnici vjeruju kako će im jednog dana pomoći u otkrivanju genetskog uzroka bola.

Osobe sa svijetlim očima podložnije su senilnoj degeneraciji makule


Jedan od najčešćih uzroka gubitka vida nakon pedesete je senilna degeneracija makule, oštećenje malog dijela oka blizu centra mrežnjače, a koje je odgovorno za izoštravanje vida. Istraživanja pokazuju da, pored pušenja i porodične istorije bolesti, svijetla boja očiju povećava rizik od senilne degeneracije makule (čak i dvostruko u odnosu na tamnu boju očiju).

Promjena boje očiju može biti znak da nešto nije u redu


Ukoliko primijetite crvenilo u predjelu beonjače, postoje veoma velike šanse da imate alergije za koje još ne znate. U slučaju da one postanu žute, tada imate problema sa jetrom. Ako je samo jedno oko nedavno promijenilo boju, to može biti znak nasljednog oboljenja, neurofibromatoze, koje uzrokuje tumore nervnog tkiva ili može signalizovati melanom dužice oka.

Ako ste oduvijek imali različite boje očiju, vjerovatno nema potrebe da se brinete; u ovom slučaju najčešće je riječ o različitom obrascu pigmenta koji se dodjeljuje očima tokom razvoja. Ali ako ste nedavno primijetili da su vam oči promijenile boju, najbolje je da to ispitate.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info