Evo kako da odaberete najbolja dječija kolica!

0

Dječija kolica su sigurno stvar bez koje nijedan roditelj ne može. Na tržištu se mogu pronaći mnogobrojni modeli od raznovrsnih proizvođača, ali kako odabrati najbolja kolica? Na šta je potrebno posebno obratiti pažnju? U pronalasku odgovora na data pitanja pomoglo nam je ljubazno osoblje radnje dječije i bebi opreme, Bojprom. Takođe, upravo u Bojpromu je sniženje na određene modele kolica, a koje ćemo vam predstaviti u nastavku. Pa, krenimo redom.

Bojprom, Kolica Rio Bueno, 179.90 KM

  • Funkcionalnost. Ovo je prva i najvažnija stvar oko koje treba da povedete računa prilikom odabira kolica. Vaše potrebe i stil života ovdje igraju veoma važnu ulogu (da li idete u duge šetnje, trčite, često idete u rekreaciju i slično). Naravno, kod same fukncionalnost bitno je obratiti i pažnju na veličinu kolica kao i na to koliko brzo i lako ih možete sklopiti. Pored toga, obratite pažnju i na to da li sklopljena kolica mogu stati u prtljažnik vašeg automobila.
  • Sigurnost. Ovo je veoma važna stavka, jer ne želite da bilo šta prepuštate slučaju. Posebno obratite pažnju na mehanizam za sklapanje, jer se ne bi smjelo dogoditi da se kolica sklapaju sama. Takođe, kada je riječ o sigurnosti, potrebno je da obratite pažnju i na kočnicu. Ona je obavezna na najmanje dva točka, kako bi se kolica mogla fiksirati i biti sigurna (i za vas i za dijete) na nizbrdicama.

Bojprom, Kolica Chipolino Etro 2u1, 399.00 KM

  • Težina. Ukoliko živite u zgradi bez lifta ili u kući gdje imate mnogo stepenica, ovo je veoma važna stavka, jer kolica morate nositi uz stepenice (a, ako ste izašli sami, ne zaboravite da sa kolicima treba nositi i dijete). Određeni modeli kolica mogu biti teški i dvadeset kilograma pa je možda i najbolje da birate one koju su srednje težine.
  • Točkovi. Što se tiče samih točkova, najčešće su dostupna kolica sa tri i četiri točka. Ona sa tri točka obično se preporučuju “sportskim tipovima” roditelja (koji imaju namjeru da trče vozeći dijete u kolicima). Njihove gume su šire, a točkovi veći pa su i sama kolica stabilnija. Ipak, preglomazni točkovi mogu predstavljati problem prilikom stavljanja kolica u prtljažnik automobila.

Bojprom, Kolica Baby Merc Q9, 3u1, 693.00 KM

  • Korpa za dijete. Ukoliko vam je cilj da jedna kolica koristite više godina (a kome nije?), potrebno je obratiti pažnju na to da korpa ima više položaja. Sigurno znate da se bebe do trećeg mjeseca voze samo u ležećem položaju, a nakon tog perioda podižu se u polusjedeći položaj. U sjedećem položaju dijete se vozi tek kada nauči da sjedi. Upravo iz tog razloga možda je najbolje da birate kolica koja su 3u1 (ona se sastoje od kolica, auto sjedalice-nosiljke i korpe). Određeni modeli imaju opciju da se korpa okrene prema onome ko gura kolica – manjem djetetu će odgovarati da gleda u vas, a starijem da gleda ka naprijed.

Bojprom, Kolica Style 3u1, 1039.00 KM

  • Ručke. Ovdje je bitno da se one mogu podizati i spuštati prema visini onoga ko gura kolica. Kod nekih modela postoji opcija okretanja ručki pri sklapanju i podešavanje nagiba.
  • Sigurnosni pojas. Svaka kolica moraju imati pojaseve za vezivanje, kako bi dijete bilo što sigurnije u toku vožnje. U tom smisli, postoji mogućnost vezivanja na tri ili pet tačaka.

Bojprom, Kolica Easywalker Disney collection, cijena na upit

  • Dizajn. Sam dizajn kolica je, takođe, dosta bitna stavka prilikom odabira kolica, a posebno ukoliko se “susreću” dizajn i funkcionalnost. Primjera radi, kišobran kolica idealna su za skoro sve sezone (mada se njihovo korištenje ne preporučuje zimi), lako se sklapaju i praktična su za transport prilikom putovanja, lagana su i imaju manje točkove te se njima lakše upravlja. Trenutno su veoma popularna kišobran kolica brenda Easywalker i to Disney Collection, a koja možete pronaći u Bojpromu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info