4 razloga zbog kojih odmah trebate posjetiti ginekologa!

0

Srećom po vas, postoje razne situacije u kojima ne morate brinuti, kao što su neugodan miris ili povremeni bol, koji je najčešće kratkotrajan. Ali postoje simptomi koji su alarmantni i zbog kojih biste trebale što prije posjetiti ginekologa. Ova četiri su najvažnija.

Peckanje tokom uriniranja i neuobičajeni iscjedak


Vaginalni iscjedak sasvim je uobičajena pojava, ali ako primijetite značajne promjene u boji, mirisu ili gustoći, to bi moglo biti alarmantno. Većina žena je naviknuta na iscjedak u jednom obliku i boji pa će se obratiti doktoru kada primijeti promjene. Međutim, ako vi niste u toj kategoriji, bez brige, mi ćemo vam pomoći. Ako boja iscjetka postane tamnija, a on gušći i neugodnog mirisa, potražite pomoć doktora.

Moguće je da se radi o bakterijskog vaginozi, koja je uobičajena, ali i o hlamidiji, koja se prenosi seksualnim putem. Zato je veoma važno na vrijeme ustanoviti o čemu je riječ, kako biste sprečili širenje na jajnike, matericu i druge dijelove intimnog područja.

Otečenost i svrab


Uzroci otečenosti i svraba mogu biti toliko rasprostranjeni od bezazlenih do opasnijih problema. Nekada je riječ o običnoj iritaciji na kupku, ali može se raditi i o infekcijama pa čak i prvim simptomima menopauze. U nekim situacijama može biti riječ i o trihomonijazi, koja je uzrokovana parazitima.

Prije nego se dodatno zabrinete, želimo vam reći da to nije toliko strašno kako izgleda, jer tek 30% žena primjećuje simptome, dok ostale žive bez spoznaje o istima.

Zato je preventivna posjeta doktoru preporučljiva, jer trihomonijaza se može dijagnostifikovati pomoću laboratorijskog testa i liječiti antibioticima. Takođe, bilo bi poželjno da se i vaš partner testira, kako ne biste prenijeli jedno drugom infekciju. Ovo može biti uzrok i bolnog odnosa.

Krvarenje nakon odnosa


Prilično velik broj žena u perimeopauzi susreće se sa ovim problemom. Dobra vijest je da se ovakve situacije prorjeđuju i vremenom nestaju u roku od šest mjeseci. Međutim, vaginalno krvarenje može takođe biti simptom raka materice i raka vagine, dok su mogući i benigni materični polipi i endometrioza.

Kako ne biste prepuštali sve slučaju, na vrijeme ustanovite o čemu je riječ i posjetite ginekologa.

Ispupčeni dijelovi koji bole


U pravilu svaka žena se nekada susreće sa kvržicama u vaginalnom području, a većina cisti je prilično bezazlena i ne zahtijeva nikakav tretman. Međutim, ukoliko imate Bartolinijevu cistu, koja se nalazi na samom vaginalnom otvoru, onda biste mogli imati dodatne probleme zbog kojih bi mogli otežano hodati i sjediti.

Kvašenjem toplom vodom možete privremeno ublažiti bol, ali ako se radi o ozbiljnijem problemu, moguće je da će biti neophodan hirurški zahvat.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info