7 uzroka koji mogu dovesti do bola i nelagode tokom odnosa

0

Bol tokom polnog odnosa nije rijetka pojava, ali ono što često puta nije poznato svakako je uzrok bola. Sljedećih sedam su najčešći.

Spoljašnjost vagine je iritirana

Moguć uzrok: Proizvodi za ličnu njegu.
Ukoliko vas iritacija i crvenilo na spoljašnjem dijelu vagine sprečavaju da uživate u odnosu, krivite proizvode za ličnu njegu koji su loše reagovali u kontaktu sa pomenutim područjem – sapun, gel za tuširanje pa čak i toalet parir mogu biti uzrok. Boje, mirisi i drugi aditivi u ovim proizvodima mogu da izazovu vaginitis ili zapaljenje kože oko vagine.

 

Svrab, peckanje i iscjedak

Moguć uzrok: Infekcija.
Iscjedak može biti razlog zbog kojeg infekcija izaziva bol. Međutim, može biti pomalo teško otkriti o kakvoj vrsti infekcije je riječ. Ako je iscjedak bijel i gust, najvjerovatnije je riječ o gljivičnoj infekciji. Druga mogućnost: bakterijska vaginoza kod koje je iscjedak najčešće sivkast i vodenast. Ne treba zaboraviti ni polno prenosiva oboljenja, kao što su gonoreja i hlamidija, a koja često ne pokazuju očigledne simptome, ali mogu uzrokovati bol u karlici i zelenkasto žuti iscjedak.

 

Vagina je stegnuta

Moguć uzrok: Vaginizam.
Ako je penetracija od bolne postala nemoguća, zato što je vagina čvrsto stegnuta, to može biti signal malo poznatog poremećaja koji se naziva vaginizam. Karakterišu ga bolne, nenamjerne kontrakcije vaginalnih mišića, a uzrok je nepoznat, mada može biti rezultat prethodne traume (kao što je polno zlostavljanje).

 

Vaginalna suvoća

Moguć uzrok: Stres, lijekovi ili hormoni.
Vaginalna suvoća jedan je od glavnih razloga zbog kojih žene ne uživaju u polnom odnosu. Njen nastanak mogu prouzrokovati mnogobrojne stvari, kao što su stres, anksioznost ili korištenje lijekova poput antihistaminika koji isušuju sluznice. Takođe, suvoća može biti i rezultat normalnog pada nivoa estrogena poslije porođaja, tokom dojenja ili kada se žena približava perimenopauzi i menopauzi.

 

Bol sa strane tokom odnosa

Moguć uzrok: Ciste na jajnicima.
Probadajući bol tokom odnosa, koji može biti prilično snažan prije nego se smiri, može biti znak da imate ciste na jajnicima. Ciste na jajnicima, koje su ispunjene tečnošću, nisu neuobičajena pojava, ali one mogu biti prilično bolne ukoliko dođe do kontakta s njima.

 

Odnos u bilo kojem položaju utiče na trzanje

Moguć uzrok: Endometrioza.
Od tupog bola do ozbiljne agonije, bol u bilo kojem unutrašnjem dijelu vagine može biti jedini trag da je riječ o endometriozi. Ovo stanje se javlja kada endometrijalno tkivo napusti matericu i prijanja na okolne dijelove tijela, najčešće na jajnike i jajovode. Tkivo se ponaša kao ljepilo na određenim organima i zbog toga oni ostaju u jednom mjestu. Upravo zbog tog nedostatka fleksibilnosti bol se može javiti tokom odnosa.

 

Bolna međica

Moguć uzrok: Rađanje.
Međica je područje između vulve i anusa. U nekim slučajevima tokom poroda, doktor može “zarezati” ovo osjetljivo tkivo ispunjeno nervima kako bi se olakšalo rađanje djeteta i spriječilo cijepanje tkiva. Ova procedura naziva se epiziotomija. Većina žena, nakon epiziotomije, oporavi se veoma brzo, ali neke i dalje doživljavaju bol, čak i kada je doktor potvrdio da je u redu imati polne odnose.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info