Evo šta svaka mudra žena zna prije podizanja kredita!

0

Osim ako niste naslijedili novac od ujaka koji je živio u Australiji ili niste imali nekretninu koju ste prodali po baš dobrim uslovima (da ne nabrajamo dalje), činjenica je da će vam nekad u životu biti potreban kredit. Koliko god vi to htjeli priznati sebi ili ne. Kupovina ili renoviranje vašeg doma, kupovina namještaja ili automobila, vjenčanje iz snova – sve zahtijeva prilične svote novca. Novca koji možda trenutno nemate, a koji možete dobiti putem kredita. Ukoliko razmišljate da preduzmete taj korak, prvo razmotrite sljedećih šest stvari.

ovo-jednostavno-morate-znati-prije-podizanja-kredita

  1. Procijenite svoju kreditnu sposobnost. Izračunajte koliki su vam troškovi domaćinstva i koju visinu rate kredita, realno, možete otplaćivati. Banke će najčešće odobriti kredit na osnovu vaših primanja, ali to ne znači da ste vi zaista spremni podnijeti taj trošak.
  2. Odabir banke s najboljim uslovima. Kamatna stopa kredita različita je kod različitih banaka, ali tu nema nekih pretjerano velikih razlika. Ono na što biste trebali obratiti pažnju je, svakako, dostupnost poslovnica banke, kvalitet i brzina usluge, dostupnost elektronskog i mobilnog bankarstva, uslovi za dozvoljeno prekoračenje po transakcionom računu. Što više poslovnica banka ima, to vam je lakše komunicirati s njom.
  3. Sredstva obezbjeđenja kredita. Nijedna banka vam neće dati kredit “na lijepe oči”. Ona će tražiti određena sredstva obezbjeđenja, u slučaju da dođe do situacije da ne možete plaćati mjesečnu ratu kredita. U zavisnosti od namjene kredita, najčešća sredstva obezbjeđenja su hipoteka, mjenica, polisa osiguranja i žiranti (jemci).
  4. Vrste kredita. Informišite se o vrstama kredita koji postoje – nisu svi krediti isti, kao ni kamatne stope. Primjera radi, banke nude bolje uslove za namjenske kredite, ali manje fleksibilnosti, dok se nenamjenski krediti brže i fleksibilnije odobravaju, ali im je cijena nešto veća.
  5. Gotovinski kredit. Ukoliko podižete ovu vrstu kredita, tražite najbolje uslove – gotovinski krediti su uvijek aktuelni u bankarstvu i banke se trajno takmiče u ponudi. Svakako vrijedi razmisliti o novoj ponudi ovih kredita u Addiko Bank a.d. i Addiko Bank d.d.
  6. Plan raspodjele kredita. Ako podižete gotovinski kredit, isplanirajte tačno, do najsitnijih detalja, kako ćete utrošiti ta sredstva. Naravno, jednom kada napravite taj plan, veoma je bitno da ga se dosljedno pridržavate.

Nakon svega navedenog, želimo još da vam skrenemo pažnju i na sljedeće: podizanje kredita nikada ne bi smjela, a ni trebalo da bude ishitrena odluka. Naravno, uvijek su postojale i postojaće situacije u kojima je ovaj korak neophodan, ali čak i tada je potrebno da se vodite razumom i uobzirite stvari koje smo naveli iznad.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info