6 stvari koje nikada ne smijete kupovati na rasprodaji!

0

Ko još ne voli povoljnu kupovinu? Međutim, ponekad te velike uštede mogu imati prilično velik rizik po vaše zdravlje. Sljedeće stvari nipošto nemojte kupovati na rasprodajama.

Ulubljeni konzervisani proizvodi

Mala ulubljenja obično nisu strašna stvar, ali budite oprezni kada je riječ o konzervisanim proizvodima koji imaju duboka ulubljenja. Ukoliko su ona duboka da u njih može stati prst, postoji velika šansa da su proizvod kontaminirale bakterije, posebno ukoliko je ulubljenje duž “šava” konzerve. Takođe, uvijek izbjegavajte konzerve koje su “nabubrile”, jer one mogu biti kontaminirane patogenom Clostridium botulinum, a koji izaziva botulizam.

 

Madraci

Ako prilikom skupe kupovine pokušavate naći određeni proizvod po nižoj cijeni, to je zaista mudro, ali madraci na rasprodaji nisu dobar znak. Zašto? Zato što je najvjerovatnije riječ o madracima koji imaju oštećenja ili nisu napravljeni od kvalitetnih materijala, a sigurno ne želite da rizikujete godine lošeg sna i bola u leđima. Čak iako pouzdan brend nađete na rasprodaji, obavezno se raspitajte zašto je cijena niža i da li proizvod podliježe garanciji i na koji period.

 

Vitamini

Korištenje starih vitamina neće vam naškoditi, ali njihova moć se smanjuje kako stare. Ukoliko opazite da su vitamini na rasprodaji, oni su sigurno već stari pa onda i nisu vrijedni kupovine, ukoliko ih nećete iskoristiti u sljedećih par sedmica. Vitamini ne moraju imati otisnut rok trajanja na ambalaži, ali većina kompanija na etiketu stavlja: “Upotrijebiti do” ili “Najbolje iskoristiti do” datuma tog i tog, a kako bi vam dali do znanja do kojeg vremenskog roka od pomenutih vitamina imate najveću korist.

 

Začini

Začine je, po pravilu, najbolje mijenjati jednom godišnje (doduše, sigurno vam neki začin neće trajati godinu dana). Ukoliko je ostalo tek par sedmica prije isteka roka upotrebe, znajte da taj začin neće imati isti ukus kao svjež. Upravo zbog toga ih nikada nemojte kupovati na sniženjima ili rasprodajama.

 

Kondomi

Vjerovatno ne želite da povjerite svoje seksualno zdravlje nečemu što je sniženo za 80% iz nepoznatih razloga. Ako kondomima sa sniženom cijenom nije istekao rok, onda će isteći sigurno veoma brzo. I, nikada ne kupujte one kojima je pakovanje oštećeno, jer je tada sigurno oštećen i sam kondom.

 

Šminka

Na puderu koji koristite ne mora uvijek biti utisnut rok trajanja, ali to ne znači da ga on nema. Ako neki kozmetički proizvod znatno odstupa od svoje redovne cijene, postoje veoma velike šanse da se on nalazio na rafama prodavnice veoma dugo. Šminka kojoj je istekao rok trajanja obično ima čudan miris, a njeni sastojci obično su počeli da se razlažu što znači da biste mogli dobiti alergijsku reakciju nakon korištenja takvog proizvoda. Ovo se posebno odnosi na prirodne brendove koji obično imaju kraći rok upotrebe, jer se u njihovoj proizvodnji ne koriste sintetički konzervansi.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info