Higijena doma: Evo koliko često treba prati peškire!

0

Svima nam se desilo bar jednom da smo okačili peškir nakon korištenja i zapitali se da li ga možemo još jednom iskoristii prije nego ga operemo. To je, naravno, stvar ličnog izbora, ali ono što je sigurno jeste da je pranje peškira odmah nakon jednog korištenja pretjerano.

Ukoliko peškir okačite na šipku za sušenje i omogućite mu da se dobro osuši nakon svake upotrebe, možete ga iskoristiti tri do pet puta prije nego ga “bacite” u prljav veš. Prečesto pranje i sušenje peškira utiče na njihov kvalitet (čitajte: habanje) i to je, jednostavno, bespotrebno gubljenje vremena i trošenje struje.

Ono što biste trebali veoma često prati su ručnici, jer se oni brže prljaju, s obzirom da ih koristite više od jednom dnevno. Trebali biste ih mijenjati svaki drugi dan ili svaki dan, ukoliko imate veću porodicu (više od pet članova).

Primijetili ste da peškiri imaju “čudan” miris? Perite ih na najvišim temperaturama koje su bezbjedne za tkaninu te u pretinac za deterdžent dodajte 250 ml alkoholnog sirćeta. Nakon toga ih operite kao i obično. I, zapamtite: prilikom pranja peškira i ručnika nemojte koristiti omekšivač. Zašto? Zato što tečni omekšivač, kao i maramice za sušilicu, mogu uticati na sposobnost upijanja tkanine.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info