Naučno dokazano: Kako da izrežete luk bez suza!

0

Toliko puta ste ga sjekli i jedna stvar je neminovna: isplakali ste se, iako vam nije bilo do suza. Sumporne molekule koje crvenom luku daju njegov ukus odgovorne su i za plačne seanse prilikom njegovog rezanja (naime, one se oslobađaju prilikom probijanja ćelijskih zidova luka).

Međutim, postoji i jedan jednostavan način na koji luk možete izrezati, a da vam ne krenu suze na oči. Prije svega, postarajte se da vam je nož dovoljno oštar (na taj način dolazi do manjeg oslobađanja sumpornih molekula koje izazivaju plakanje) te pratite sljedeće savjete.


Ohladite luk. Stavljanje luka u hladnjak ili ledenu vodu na pola sata (ili u frižider na par sati: na primjer, ako ćete luk rezati sutradan, bilo bi čak i najbolje da ga stavite u frižider prethodnu noć), privremeno će “smiriti” jedinjenja koja izazivaju suzne oči.

Nakon što luk presiječete napola, isperite obje strane pod mlazom hladne vode, u trajanju od oko jedne minute. Ovo će isprati dobar dio jedinjenja koja utiču na iritaciju, a koja se ogleda plakanjem.

I, na kraju, možete se poslužiti i ovim trikom: držite parče hljeba u ustima. Moguća teorija zašto ovo djeluje? Udisaćete mnogo manje jedinjenja, s obzirom da nećete disati kroz usta.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info