Savjeti stručnjaka: 6 koraka do čistog, organizovanog ormara

0

Odbacivanje stvari na koje ste potrošili teško zarađen novac nije nimalo jednostavna stvar. Prvo i najvažnije: nemojte razmišljati – samo ih se riješite! Komade koje volite ili često nosite stavite na jednu stranu, a sve ostalo u korpu za doniranje.

Psiholozi savjetuju da se pretvarate kao da će se vaš ormar zapaliti: šta biste spasili? Donijećete bolje odluke ukoliko se vodite instinktom, a ne da previše analizirate. Za početak, potavite sebi sljedeća pitanja.

Da li vam služi?


Ovo moćno pitanje može vam pomoći da eliminišete nered u vašem ormaru. To znači: da li se osjećate dobro u tim komadima garderobe? Da li dobijate komplimente kada ih nosite? Ili, da li se osjećate neudobno i ne baš ugodno kada ih nosite?

Da li se slaže sa najmanje tri druga komada vaše garderobe?


Dobro organizovan ormar je poput simfonije, sa komadima koji skladno funkcionišu u mnogim kombinacijama. Umjesto da odjeći dodjeljujete specifične uloge pokušajte da svoj ormar zamislite kao butik ispunjen svježim mogućnostima.

Hoćete li taj komad odjeće ponovo nositi?


Primjera radi, da li biste tu haljinu na bretele nosili na posao da imate odgovarajući kardigan? Ako je odgovor potvrdan, zadržite je i nabavite kardigan. Riješite je se, ako je odgovor tipa: “Možda jednog dana… (kada je budem mogla ponovo obući; kada budem išla na otmjenu zabavu; i tako dalje).

Da li je to najbolja verzija?


Ako stil više nije moderan, ako kroj ne odgovara ili ako je dati komad garderobe vidio bolje dane (ako je izblijedio, ima mrlje, pocijepan je na određenim dijelovima i slično), vrijeme je da ga se riješite.

Težak je za održavanje?


Ako zbog napora od ručnog pranja ili zbog računa hemijskog čišćenja taj komad garderobe već mjesecima stoji na vješalici, suočite se sa činjenicama i riješite ga se.

Da li ima sentimentalnu vrijednost?


Ne morate se rastati sa starom kožnom jaknom iz studentskih dana ili nekim drugim komadom garderobe koji ima sentimentalnu vrijednost. Ipak, uspomene ograničite na jednu kutiju. Ili, još bolja opcija: ako odjeću više ne možete nositi, uslikajte je i riješite je se.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info