8 velikih grešaka koje ne trebate napraviti ove godine

0

Dok god se svijet okreće, neminovno ćete praviti greške. I to je u redu. Iz grešaka koje ste napravili možete mnogo toga naučiti, a što vam može pomoći da imate bolju i ljepšu budućnost.

Donosimo osam grešaka koje ste (vjerovatno) napravili prošle godine i zašto ih ne trebate napraviti nikad više.

Nemojte izbjegavati rizik


Život je rizična stvar. Svaka odluka, svaka interakcija, svaki korak, svaki put kada ujutro ustajete iz kreveta, vi zapravo rizikujete. Istinski živjeti znači ustajati i preduzimati taj rizik. Preduzimajte male rizike kako biste ostvarili pun potencijal vašeg života.

Ne prepuštajte se strahovima i negativnosti


Realnost je da se svi ponekad plaše. Kada osjećate sumnju, strah, bijes ili frustraciju, imajte na umu da ih se veoma lako možete riješiti, kao da povlačite svoju ruku iz plamena. Fokusirajte vaš život na dobrotu, mogućnosti i snove.

Ono što počinje u vašim mislima završava u vašem životu. Kontinuirano razmišljajte o putu na kojem želite da budete, neka te misli utiču na vaše postupke i vaša stvarnost će se veoma brzo uskladiti sa vašim mislima.

Ne dozvolite neizvjesnosti da vas parališe


Kako vrijeme prolazi tako ćete i shvatiti – ono što traje-traje; ono što ne traje-ne traje. Vrijeme rješava većinu stvari, a ono što vrijeme ne može riješiti, naučićete kako da riješite sami. Ponekad nećete moći jasno vidjeti kuda vas život vodi.

Ali, znajte da su vaše srce i duša vaši unutrašnji kompasi koji će vam pokazati put kući. Shvatićete da ste prava osoba, na pravom mjestu, u pravom trenutku, koja radi pravu stvar. Vjerujte svom instinktu. Opustite se. Znate šta trebate uraditi.

Ne radite sve ono što drugi žele da radite


Život je previše kratak da biste ga provodili pokušavajući da svima udovoljite. Osim toga, to je svakako nemoguća misija. Pravite izbore koji se tiču vas, vaših emocija i vašeg života. Vi ste jedina osoba koja zna šta je najbolje za vas. Uvijek prvo slušajte sebe i ono šta vi želite. Sigurno se nećete pokajati.

Ne dozvolite istim ljudima da vam stalno crpe energiju


Ljudi vas ili inspirišu ili vam crpe energiju pa mudro birajte s kim se družite. Nemojte izgubiti dostojanstvo i samopoštovanje pokušavajući da vas neko prihvati, voli i cijeni, ako su te osobe pokazale i dokazale da to nisu u stanju.

Ako vam je neko ili nešto suđeno u životu i dalje ćete morati da se trudite oko toga, ali sigurno nećete morati da molite.

Nemojte imati nerealna očekivanja


Uvijek postoje dva načina koja vam mogu pomoći da budete srećnija osoba: poboljšanje stvarnosti ili smanjenje očekivanja. Često očekujemo da je svijet sjajnije, značajnije i zanimljivije mjesto nego što jeste. Kada shvatimo da nije, počinjemo da tražimo stvarni svijet. Ali, zapravo, ovo je stvarni svijet i on je jedno divno mjesto.

Sebi smo najveći neprijatelji ako očekujemo drugačije. Ako možete naučiti da prestanete očekivati nemoguće savršenstvo u sebi, drugima i svijetu koji vas okružuje, moći ćete naći sreću koja vam je uvijek izmicala.

Nemojte previdjeti ljepotu malih trenutaka


Štagod da očekujete – duševni mir, zadovoljstvo, blagodati, unutrašnji svijet u izobilju – to će vam sigurno i doći, ali samo onda kada ste spremni da to i primite otvorenog srca i sa zahvalnošću. Budite zahvalni na malim stvarima koliko god je to moguće, a ne samo na velikim. Svaki trenutak je bitan i svaki trenutak se računa.

Nemojte se nadati da ćete napraviti manje grešaka


Niste istinski slobodni sve dok ne date sebi slobodu da pravite greške. Oslobodite se! Probajte nove stvari, slobodno učite i istražujte. Vaš zdrav način procjenjivanja potiče iz životnog iskustva, a životno iskustvo potiče od vaših loših odluka koje ste donijeli u prošlosti.

Morate imati dovoljno hrabrosti kako biste napravili grešku. Razočarenje i poraz alati su koje život koristi da vam pokaže pravi put.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info