7 najčešćih neprijatnih mirisa u vašem domu i kako da ih se riješite

0

Iako je kuća naizgled čistija od bilo kakve apoteke, često se u njoj osjeti neprijatan miris. Postoji mnogo razloga njegovog nastanka, a ključ je pronaći uzrok te način kako ga se riješiti. Sljedećih sedam najneugodnijih mirisa možete osjetiti u svom domu, a mi vam donosimo načine da ih se riješite.

Vlažni peškiri


Vlažni peškiri mogu usmrditi cijelo kupatilo ili, još gore, vaše tijelo. Riješite problem tako što ćete peškire ubaciti u mašinu, umjesto praška nasuti šolju alkoholnog sirćeta te otkuvati. Sirće će uništiti sve bakterije. Nakon što mašina završi svoj ciklus, uključite je još jednom, ali ovaj put stavite prašak za pranje veša.

Ladica za čarape


Ladice su tamna i slabo prozračna mjesta što ih čini savršenim za nastanak vlage. Baš iz tog razloga često se iz njih “javlja” neugodan miris. Da biste ga uklonili, izvadite sve čarape iz nje te izvucite i ladicu. Usisajte je i prebrišite rastvorom koji ste napravili od jednakih dijelova vode i sirćeta. Ne brinite, miris sirćeta će nestati veoma brzo. Obrišite suhim peškirom te ostavite preko noći da se detaljno osuši.

Savjet: Ne vraćajte ladicu nazad u komodu dok ne budete sigurni da je potpuno suha. Takođe, spriječite nastajanje vlage tako što ćete u ladicu staviti otvorenu kutiju sode bikarbone.

Kanta za smeće


Ako se iz kante za smeće javlja neugodan miris, sledeći put kada je ispraznite i operete, naspite sodu bikarbonu. Ako je smrad i dalje prisutan, uništite ga sirćetom. U bocu sa raspršivačem naspite alkoholno sirće te izdašno našpricajte po unutrašnjosti kante. Ostavite da odstoji neko vrijeme pa detaljno isperite. Ostavite kantu da se u potpunosti osuši prije nego što u nju stavite novu kesu za smeće.

Unutrašnjost mašine za veš


Riješite se neugodnog mirisa koji dolazi iz veš mašine tako što ćete u nju usuti dvije šolje alkoholnog sirćeta ili varikine te uključiti na program za otkuvavanje. Ubuduće, spriječite nastajanje ovog problema tako što ćete nakon svakog pranja ostavljati otvorena vrata kako bi se unutrašnjost mašine u potpunosti osušila. Ne zaboravite da je potrebno i da obrišete suvom krpom ispod gume od vrata mašine.

Korpa za prljavi veš


Svaki put kada u korpu za veš ubacite prljavi veš, pospite ga sa malo sode bikarbone. Na ovaj način ćete spriječiti nastajanje plijesni, ali i ukloniti neugodni miris.

Mašina za pranje suđa


Uklonite sve ostatke hrane te očistite filter koji se nalazi na dnu mašine za suđe. Zatim, u posudu za prašak naspite šolju alkoholnog sirćeta te uključite mašinu na visoku temperaturu i pustite da odradi kompletni ciklus. Sirće u kombinaciji sa vrelom vodom ukloniće nataloženu prljavštinu te ubiti bakterije.

Tepih + neposlušni kućni ljubimci


Ovaj problem najčešće se javlja kod vlasnika mladih ili veoma starih kućnih ljubimaca. Odmah nakon što primijetite da se vaš mali krzneni ljubimac “olakšao“ na novom tepihu, brzo odreagujete tako što ćete papirnim ubrusom pokupiti tečnost.

Zatim, pomiješajte jednake dijelove sirćeta i vode te nanesite na zaprljano mjesto. Ostavite da odstoji desetak minuta pa višak tečnosti pokupite, takođe, papirnim ubrusom. Pustite da se osuši te usisajte kako biste bili sigurni da će neugodni miris u potpunosti nestati.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info