9 koraka da oprostite onima koji su vas povrijedili

0

U životu svih nas dešavaju se stvari preko kojih jedostavno ne možemo preći i zbog kojih određene osobe “prekrižimo” za sva vremena. Ipak, praštanje je odlika velikih ljudi. S druge strane, to ne bi trebalo da vam bude vodič prilikom praštanja već pronalaženje vašeg unutrašnjeg mira. Sledeći koraci mogu vam pomoći u tome.

 

  • Spoznajte tačno kako se osjećate oko toga što se desilo i budite u stanju da artikulišete šta u toj situaciji nije u redu. Nakon toga pouzdanim osobama ispričajte svoje iskustvo.
  • Obećajte sebi da ćete uraditi sve što je potrebno kako biste se osjećali bolje. Oprost “služi” vama, a ne svima drugima.
  • Imajte na umu da praštanje ne znači nužno pomirenje sa osobom koja vas je povrijedila ili osuđivanje njenih djela. Ono za čim vi tragate je unutrašnji mir.
  • Shvatite pravu perspektivu o tome što se dešava. Shvatite da vaša primarna uznemirenost dolazi od povrijeđenih osjećanja, misli i fizičke uznemirenosti od koje sada patite, a ne od nečega što vas je povrijedilo prije dvije minute ili prije deset godina. Oproštaj pomaže da se ta povrijeđena osjećanja zaliječe.

  • Usmjerite svoju energiju u traženje drugih načina za ostvarivanje pozitivnih ciljeva umjesto u iskustvo koje vas je povrijedilo.
  • Zapamtite da je dobro proživljen život vaša najbolja osveta. Umjesto da se fokusirate na svoja povrijeđena osjećanja i na taj način priznate osobi koja vas je povrijedlila da je snažnija od vas, naučite da vidite ljepotu, dobrotu i ljubav oko vas. Kada je riječ o praštanju, riječ je o ličnoj moći i snazi.
  • Regulišite stres. U trenutku kada ste uznemireni, upražnjavajte jednostavnu tehniku disanja kako biste se smirili i adekvatno upravljali stresom.
  • Izmijenite svoju žalosnu priču kako biste se podsjetili herojskog izbora da oprostite. Praštanje smanjuje osjećaj bijesa i ljutnje, depresiju i stres te vodi do većih osjećaja nade, mira, saosjećanja i samopouzdanja. Praktikovanje praštanja dovodi do zdravih odnosa kao i do fizičkog zdravlja. Ono utiče i na naše stavove koji srce ovaraju dobroti, ljepoti i ljubavi.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info