8 stvari koje nikada ne treba reći šefu

0

Eliminišite sledeće rečenice iz vašeg poslovnog rječnika.

  • “Ne znam kako da to uradim”. Rečenica koja ne pokazuje motivisanost, kreativnost ili profesionalizam. Činjenica je da ne znate sve, ali izbjegavajte upotrebu pomenute rečenice. S obzirom da je rješavanje problema veoma korisna vještina, pokušajte sami da shvatite problem pa tek onda tražite pomoć.
  • “Kupio/kupila sam novi stan i potrebna mi je povišica”. To nema nikakve veze sa zaslugama vašeg posla kao ni sa kvalitetom onoga što pružate poslodavcu. Iako to može biti istina (povišica je uvijek dobrodošla), činjenica je da poslodavac ne odlučuje o povišicama na osnovu toga. Plate i bonusi zasnivaju se na doprinosima firmi pa prilikom pregovaranja oko povišice potrebno je da istaknete svoje snage, prednosti i postignuća, a ne vaše potrebe.
  • “S obzirom da ste otpustili sve te ljude, ja radim duplo više”. Zapamtite: vi niste jedina osoba koja je “pogođena” otkazima ili kadrovskim promjenama. Vjerovatnoća je da svi osjećaju veliki pritisak zbog smanjenja tima pa ukoliko to želite da iznesete šefu stavite to u okvir koji djeluje pozitivno. Tražite pomoć oko određivanja prioriteta vaših zadataka što će šefu automatski dati uvid u obim posla koji obavljate.
  • “On/ona misli isto”. Iako možda mislite da snaga leži u brojnosti, prilično su velike šanse da vaš šef to ne gleda na takav način. Ogovaranje je najgora moguća stvar. To drugima (naročito šefu) daje osjećaj kao da ste se urotili protiv njih.

  • “Stari šef to nije tako radio”. Ovu rečenicu izbjegavajte po svaku cijenu. Novi šef bi mogao imati osjećaj da niste prilagodljivi i fleksibilni. Kao rezultat, može se desiti da ne dobijete “dobre” zadatke ili da ne budete uključeni u nove projekte, jer se čini kao da ne možete podnijeti promjene. Umjesto toga, objasnite da vam je sistem nov i odvojite vrijeme kako biste saznali na koji način šef želi da stvari budu obavljene. Na kraju, riječ je o osobi koja odlučuje hoćete li dobiti unapređenje, da li ste podobni za određene zadatke i da li ćete zadržati posao.
  • “Nemam vremena da to uradim”. Govoreći šta ne možete uraditi pozicinirate se kao neko ko nije prisutan. Mnogo je bolje da se stavite u poziciju u kojoj kažete “Mogu”. Ako se osjećate preopterećeno, slobodno pitajte za dodatna pojašnjenja ili pomoć pri upravljanju prioritetima kako ne biste bili pod pritiskom da sve zadatke morate završiti odjednom.
  • “Tog dana sam uradio/uradila mnogo više od njega/nje”. Možda ćete i biti u iskušenju da ovo nekad kažete, ali to vam neće pomoći da izgledate kao da ste vredniji ili marljiviji od drugih. Poređenje s drugima znak je da tražite nevolju. Vjerovatno niste ni svjesni varijabli koje vas razlikuju od te druge osobe. Mnogo je bolje da se fokusirate na sebe i svoj učinak i koliko ste spremni da još uradite.
  • “Izvinjavam se, ali nadao/nadala sam se povišici od bar 10%”. Izvinjenja čuvajte za prilike kada uradite nešto pogrešno. Traženje određene plate nije pogrešno. Vaše je pravo i odgovornost, kao profesionalca, da obavite taj razgovor. Bez izvinjenja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info