7 načina da ispeglate veš bez pegle

0

Pegla za kosu i alkoholno sirće samo su neki od načina da ispeglate odjeću kada vam pegla nije pri ruci. Donosimo sedam fantastičnih načina kako da ispeglate odjeću, a da pri tome ne koristite peglu.

 

Pegla za kosu

 Pegla za kosu ne služi samo za smirivanje nestašnih lokni. Možete je iskoristiti da ispeglate kragnu od košulje ili izravnate sitne nabore oko dugmadi. Prije upotrebe peglu detaljno očistite kako ne biste uništili omiljenu odjeću. Naravno, obratite pažnju i na temperaturu (pamuk peglajte sa jače, a svilu sa slabije zagrijanom peglom).

 

Fen za kosu

 Da li vam je poznato da sitne nabore na odjeći možete ispeglati i pomoću fena za kosu? Da, istina je. Jedino morate pripaziti da fen ne držite previše blizu tkanine kako je ne biste uništili.

 

Para u kupatilu

 Zatvorite vrata i prozore u kupatilu te izgužvanu odjeću stavite na vješalicu i zakačite pored tuš kabine. Para od tuširanja ispraviće sve neravnine na tkanini.

 

Kockice leda

Ovaj savjet zvuči neobično, ali jednako je efikasan kao i drugi. U mašinu za sušenje veša ubacite izgužvanu košulju sa nekoliko kockica leda. Mašinu uključite na najvišu temperaturu i to na maksimalno pet minuta. Led će se istopiti i stvoriti paru koja će ispeglati sve neravnine na tkanini.

 

Čajnik

Ovaj način peglanja najbolji je za sitne nabore. Stavite vodu u čajnik i sačekajte da prokuha te počne da ispušta paru. Nakon toga, “prošištali” čajnik postavite tridesetak centimetara od bilo kojeg naboranog materijala te pustite paru da odradi posao. Bićete oduševljeni rezultatom.

 

Madrac

 Zamotajte izgužvanu odjeću u čvrstu rolnu te stavite ispod madraca na pola sata. Na ovaj način ćete bukvalno “ispresovati“ odjeću koja će, nakon što je izvadite, biti savršeno ispeglana.

 

Sirće

 Alkoholno sirće takođe može pomoći u peglanju odjeće. Pomiješajte sirće i vodu (u omjeru 1:3) te dobijeni rastvor ubacite u bocu sa raspršivačem. Zatim, pošpricajte izgužvani dio odjeće te pustite da se osuši na vjetru. Sve neravnine će nestati kao “rukom odnesene“.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info