10 kućnih problema koje može riješiti obična so

0

Svima je jasno da je so veoma važna, jer bez nje hrana bi bila neukusna i bljutava. Međutim, da li ste znali da je možete iskoristiti i kao pomoć prilikom obavljanja svakodnevnih kućanskih poslova? Evo i kako.

 

  • Očistite peglu. Uključite peglu na najvišu temperaturu te pospite so po papiru (za kolače, novine ili obični A4 bijeli papir). Nakon toga vrelom peglom pređite preko papira. So će ukloniti mrlje sa pegle te će se ona sijati kao da ste je upravo kupili.
  • Ohladite vino. U kofu ili metalnu kantu stavite flašu sa vinom te dodajte led, vodu i šaku soli. Flašom vina promiješajte vodu kako biste aktivirali so. Za samo par sekundi vino će biti hladno i spremno za serviranje.
  • Očistite ostatke razbijenog jajeta. Nema potrebe da trošite papirne ubruse kako biste očistili nered. Preko ostataka jajeta pospite so i sačekajte petnaestak minuta. So će od jajeta napraviti “pjeskovitu“ masu koju je veoma lako očistiti.
  • Očistite zagorjelu tavu. Na zaprljano mjesto pospite šaku soli te dodajte malo vode. Sačekajte desetak minuta. Ova kombinacija sastojaka će rastvoriti masti i sve što trebate je da sa papirnim ubrusom očistite ostatke zagorjele hrane.
  • Uklonite mrlje od crnog vina. Na mrlju nanesite so te sačekajte desetak minuta. Natopite hladnom vodom te dobro istrljajte. Mrlja će nestati.

 

  • Dezinfikujte spužvicu za suđe. U posudu naspite pola litre vode te dodaje 250 grama soli. Ubacite masnu spužvicu i ostavite preko noći. Ujutro je isperite i vaša “nova“ spužvica je spremna za korištenje. (Naravno, ovo ne znači da spužvicu ne trebate redovno mijenjati).
  • Očistite dasku za sječenje. Na dasku nanesite so, sok od limuna te prelijte sa malo vruće vode. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta te isperite toplom vodom. Za kraj, dasku obrišite suhom krpom.
  • Očistite odvode. U odvod naspite 250 grama sode bikarbone i 250 grama soli. Zalijte sa 125 mililitara alkoholnog sirćeta te ostavite da odstoji petnaestak minuta. Isperite vrelom vodom.
  • Riješite se mrlja i mirisa buđi iz odjeće i peškira. Pomiješajte so i limunov sok te dobijenu smjesu nanesite na zaprljana mjesta. Osušite na suncu. Nakon toga tkaninu operite na uobičajeni način u mašini za veš.
  • Eliminišite svrab. Nakon uboda komarca ili pčele, na bolno mjesto nanesite pamučnu krpu koju ste natopili u rastvoru soli i vode. Na ovaj način ćete “ohladiti“ kožu i riješiti se iritacije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info