Savjeti stručnjaka: Kako najbolje i najlakše održavati omiljene ljetne komade garderobe

0

Kako bi i u ljetnom periodu vaša odjeća, obuća i modni dodaci izgledali što bolje i očuvanije, potrebno je da se pravilno brinete o njima. Donosimo nekoliko najboljih savjeta kako da ih sačuvate da bi bez problema dočekali i sledeću sezonu.

 

Kožne sandale

Udobne, jednostavne i moderne – pa kako onda da ih ne nosite svaki dan? Kako biste bili sigurni da će vam trajati i sledeće ljeto, držite se ovih savjeta:

 • Nakon svakog nošenja, očistite ih vlažnim sunđerom kako biste uklonili eventualnu prljavštinu. Na ovaj način ćete spriječiti nastajanje mrlja i promjenu boje.
 • Sačuvajte kutije i plastične držače koje ste dobili uz njih te ih svakodnevno stavljajte u sandale kako ne bi izgubile svoj prirodni oblik.

 

Slamnate torbe i cekeri

Ništa više ne podsjeća na ljeto kao predivna torba od slame. Ali, isto tako, ako želite da ona traje što duže, morate voditi računa o njoj. Evo i kako:

 • S vremena na vrijeme torbu istresite kako biste uklonili ostatke pijeska sa plaže. Nakon toga je temeljno prebrišite vlažnom krpom.
 • Ako ste u nju stavili previše stvari te se stvorila izbočina na slami, ne brinite. Oštećeni dio pošpricajte čistom vodom kako biste navlažili vlakna te torbu, brzo i jednostavno, vratili u prvobitni oblik.
 • Za vrijeme ostalih godišnjih doba, torbu možete koristiti kao mjesto gdje ćete čuvati časopise, peškire ili materijal za pletenje

 

Bijeli džins

Odjeća od bijelog teksasa savršena je za ljetni period, ali je istovremeno, veoma komplikovana za održavanje. Ipak, sigurni smo da će vam sledeći savjeti pomoći u tome:

 • Ako je na vašim omiljenim bijelim farmericama došlo do stvaranja mrlje, na zaprljano mjesto nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja te operite u mašini za veš, na što nižoj temperaturi.
 • Ako primijetite da odjeća gubi na svojoj boji i svježini, koristite deterdžent za veš koji u sebi sadrži sredstvo za izbjeljivanje. Ovu odjeću perite isključivo sa drugim bijelim vešom.
 • Farmerice koje u sebi imaju elastin često postanu široke i izgube svoj oblik. Riješite problem tako što ćete ih ubaciti u mašinu za sušenje veša. Toplota će pomoći vlaknima da se vrate u prvobitni oblik.

 

Sunčane naočale

Sunčane naočale, bez obzira da li se radi o onim skupim, originalnim, ili običnim, zahtijevaju veliku pažnju.

 • Redovno čistite stakla bez obzira da li vam ih je doktor prepisao ili ste ih sami kupili. Uvijek koristite tečnost predviđenu za čišćenje naočala i mikrofiber krpu. Iako to svi radimo, potrudite se da ne “duvate” u stakla kako biste ih dahom ovlažili, a majicom očistili. Na ovaj način ćete ih samo izgrebati.
 • Ne koristite ih umjesto rajfa, jer ćete ih tako raširiti i vremenom oštetiti. Kada ih ne nosite, obavezno ih stavite u futrolu kako biste bili sigurni da se neće oštetiti

 

Japanke

Japanke su definitivno obuća koja se ljeti naviše nosi. U njima idete na plažu, u prodavnicu te u šetnju sa prijateljicama. Zbog toga nije ni čudno što morate redovno da ih održavate. Evo i kako:

 • Redovno ih čistite mekanom četkom koju ste umočili u rastvor mlake vode i deterdženta za suđe. Isperite pod mlazom tople vode i osušite na vjetru. Biće kao nove!
 • Čuvajte ih na tamnom mjestu ili u kutijama, jer guma veoma brzo izblijedi na suncu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info