Ljeto: Kako da najlakše eliminišete najčešće i najtvrdokornije mrlje

0

Prije nego što se odlučite da omiljeni komad odjeće odnesete na hemijsko čišćenje (ili bacite u smeće) pokušajte da uklonite mrlje na neki od sljedećih načina.

Sladoled

 Odjeću potopite u litru vode u koju ste dodali kašiku deterdženta za veš sa enzimima. Nakon tridesetak minuta operite na uobičajen način.

Masnoća

 Tečni deterdžent za veš sa pojačanim djelovanjem nanesite na mrlju, pustite da odstoji desetak minuta pa isperite. Ako je ona i dalje vidljiva, nanesite sredstvo za skidanje mrlja te odjeću ubacite u mašinu za veš i operite na uobičajen način.

Senf

Nekoliko kapi glicerina utrljajte na zaprljano mjesto kako bi se žuta mrlja što bolje “rastopila”. Ostavite da djeluje pet minuta, zatim nanesite sredstvo za skidanje mrlja te operite na uobičajen način.

Kečap

 Okrenite mrlju na krpu i isperite  hladnom vodom. Nakon toga, na mrlju nanesite alkoholno sirće, sačekajte par minuta pa ponovo isperite. Ako je mrlja i dalje vidljiva, prije pranja u veš mašini, na odjeću nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja te je operite na što većoj temperaturi. Naravno, uvijek vodite računa da je voda sigurna za tkaninu te da je neće uništiti.

Roštiljski sos

 Okrenite mrlju na krpu i isperite hladnom vodom. Nakon toga, nanesite sredstvo za skidanje mrlja, ostavite da odstoji nekoliko minuta pa isperite. Ako je mrlja i dalje vidljiva, nanesite alkoholno sirće, sačekajte par minuta pa ponovo isperite.

Bobičasto voće

 Mrlje od jagoda i borovnica isperite hladnom vodom. U litru vode dodajte jednu supenu kašiku alkoholnog sirćeta i pola kašičice tečnog deterdženta za veš. Tkaninu ubacite u ovaj rastvor te pustite da odstoji petnaestak minuta. Isperite. Operite u mašini za veš na uobičajeni način

Trava

 Na zaprljano mjesto nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja ili tečni deterdžent sa enzimima. Operite na uobičajen način na što većoj temperaturi.

Blato

 Sačekajte da se blato u potpunosti osuši pa odjeću (ili obuću) dobro isčetkajte. Nikada ne kvasite, jer ćete na taj način samo “raširiti“ blato. Operite u mašini na uobičajen način.

Polen

 Nikada, ali nikada ne kvasite mrlju od polena – to je nešto najgore što možete da uradite. Voda će ga samo još više razmazati. Umjesto toga, tkaninu dobro protresite te selotejp trakom uklonite eventualne ostatke.

Krema za sunčanje

 Ostružite višak kreme za sunčanje te nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja. Operite na što većoj temperaturi, ali vodite računa da ne oštetite tkaninu.

Znoj

Na svježe mrlje od znoja nanasite amonijak. Nikada ga nemojte miješati sa izbjeljivačem, jer su njihova isparenja veoma opasna. Na starije mrlje nanesite alkoholno sirće.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info