Provjereno: Jednostavni načini da produžite životni vijek vašeg kupaćeg kostima

0

Svim modelima kupaćih kostima, bez obzira na cijenu i kvalitet, potrebna je odgovarajuća njega kako bi što duže sačuvali svoj oblik i boju. Mnogi faktori poput soli, hlora, sunca ili kreme za sunčanje, utiču na “trajanje” kupaćeg kostima. Donosimo nekoliko savjeta kako da na najbolji način održavate svoj kupaći kostim, a kako biste mogle da ga nosite i sljedećeg ljeta.

Redovno ga perite


Kupaći kostim je neophodno oprati nakon svakog nošenja, bez obzira da li ste išli u vodu ili ne. Neki od sastojaka koji se nalaze u kremi za sunčanje mogu oštetiti tkaninu; losioni na bazi ulja i minerala će izblijediti i najkvalitetniji kostim pa čak ga učiniti i žutim. Takođe, još jedan od razloga zbog kojeg morate redovno da ga perete jeste hlor koji se nalazi u vodi na bazenima.

Ne perite ga u mašini za veš


Za najbolje rezultate kostim perite ručno koristeći prašak za osjetljivo pranje veša (ili šampon za kosu). Za potpunu dezinfekciju, bar jednom sedmično, kostim potopite u vodu u koju ste dodali malo alkoholnog sirćeta.

Ručno pranje i sušenje kostima


Napunite lavabo ili lavor hladnom vodom te dodajte jedan čep tečnog deterdženta za osjetljivo rublje ili alkoholnog sirćeta. Ubacite kostim te pustite da odstoji maksimalo trideset minuta. Isperite hladnom vodom. Umotajte ga u peškir kako biste odstranili višak vode. Nikada ga ne cijedite kako ne biste uništili rastezljiva vlakna od kojih je napravljen. Ostavite da se osuši na vjetru.

Izbjegavajte sljedeće stvari

  • Ne ostavljate kostim u vodi preko noći, jer će vlakna spandeksa u potpunosti oslabiti.
  • Ne sušite ga direktno na suncu, jer će izblijediti.
  • Ne stavljajte ga u sušilicu, jer će vlakna izgubiti elastičnost. Takođe, iz istog ovog razloga, nemojte ga nositi u džakuziju.
  • Prilikom sušenja nemojte ga kačiti na metalne šipke, jer će izgubiti oblik, a metal može ostaviti tragove hrđe na kostimu.
  • Izbjegavajte sjedenje na grubim površinama, jer ćete ga na taj način oštetiti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info