6 stvari koje izazivaju neprijatne mirise u kuhinji i kupatilu (i kako da ih najlakše eliminišete)

0

Buđ, u kombinaciji sa vlažnim vazduhom, proizvodi neugodan miris, a to je definitivno miris koji ne želite da osjetite u vašoj kuhinji ili kupatilu. Ako se ne uklanja, buđ može postati velika opasnost po zdravlje. Donosimo šest glavnih krivaca za neugodni miris koji se nalaze u vašoj kuhinji, ali i u kupatilu i načine na koje ga možete eliminisati.

Kupatilo

 • Zavjesa za tuš kabinu. Otklonite neugodni miris tako što ćete zavjesu ubaciti u veš mašinu, deterdžentu za veš dodati 120 ml alkoholnog sirćeta te oprati na uobičajen način. Nakon toga zavjesu potopite, preko noći, u slanu vodu kako biste spriječili da se buđ ponovo pojavi.
 • Peškiri. Ako peškiri nisu potpuno novi, postoji velika mogućnost da su baš oni odgovorni za neprijatni miris u vašem kupatilu. Riješite problem tako što ćete umjesto deterdženta za veš koristiti jednake količine sode bikarbone i alkoholnog sirćeta te oprati na najvećoj temperaturi.
 • Neispravne cijevi. Neugodni miris se može javiti i kao posljedica ustajale vode. Provjerite iza WC šolje ili ispod sudopera da nije došlo do pucanja cijevi. Ako je to razlog, neophodno je da pozovete vodoinstalatera.

Kuhinja

 • Kuhinjski odvod. Velika je vjerovatnoća da neugodan miris dolazi upravo iz odvodnih cijevi vašeg sudopera. Riješite ga se tako što ćete u odvod nasuti 120 grama soli i isto toliko sode bikarbone. Preko toga sipajte litru kipuće vode. Ovaj mali trik bi trebao riješiti problem za narednih mjesec dana.
 • Prljava mašina za pranje suđa. Da biste spriječili širenje neugodnog mirisa iz mašine za suđe, jednom mjesečno uradite sledeće: na dno mašine naspite 250 ml destilovanog alkoholnog sirćeta te uključite na najduži program i najvišu temperaturu. Problem će nestati kao da je rukom odnesen.
 • Frižider. Neophodno je da ga redovno čistite kako biste se riješili namirnica kojima je istekao rok trajanja. Ako se neugodni miris i dalje osjeti pokušajte da ga uklonite na neki od sledećih načina:
  • Esencijalno ulje. Namočite komad vate u omiljeno esencijalno ulje te ga ostavite u frižider. Ugodni miris će veoma brzo “preplaviti“ vaš frižider.
  • Sirće. U staklenu posudu naspite sirće te stavite u frižider. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutro će frižider odisati svježinom.
  • Limun. Prepolovite limun te svaku polovinu pospite sa malo soli. Ostavite u frižideru nekoliko dana. Ne samo da će smrad nestati, nego će frižider biti ispunjen predivnim mirisom limuna.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info