7 najčešćih problema sa mašinom za suđe i 7 rješenja

0

Mašina za suđe (koju ste kupili kako biste brže obavljali kućne poslove) ne radi kako treba te vam zadaje glavobolju? Ne brinite se, jer većinu kvarova možete sami da riješite. Donosimo sedam najčešćih problema sa mašinom za pranje suđa kao i načine na koje ćete te probleme riješiti.

Suđe je nakon pranja i dalje prljavo


Problem je u prljavoj mašini. Svakodnevno provjeravajate filter kako biste uklonili eventualne ostatke hrane. Svakih nekoliko mjeseci upalite praznu mašinu koristeći samo sredstvo za pranje suđa. Nikada je ne pretrpavajte, jer u tom slučaju ne možete u potpunosti biti sigurni da će voda i sapunica doći do svih dijelova mašine. Najzaprljanije suđe stavite na dno mašine te vodite računa da escajg i tanjiri ne budu blizu kako se međusobno ne bi oštetili.

Čaše nisu sjajne već pune mrlja


Najvjerovatnije je problem u pretvrdoj vodi. Potopite čaše na pet minuta u alkoholno sirće pa ponovo operite.

Tvrda voda


Ako imate problema sa vodom punom kamenca, pokušajte da upotrijebite više sredstva za pranje suđa kako biste uklonili sve ostatke hrane. Isto tako, ako je voda mekana, potrebno vam je manje sredstva za pranje. Vjerovatno će vam trebati malo više vremena da naučite koja količina sredstva za pranje je dovoljna za vašu mašinu.

Tablete se prebrzo rastvaraju


Obavezno ih stavite u plastični dio koji je predodređen za tablete. Nikada ih ne stavljate direktno u mašinu, jer će se rastvoriti mnogo prije glavnog pranja. Ako koristite tečni deterdžent, uvijek provjerite da li ste zatvorili komoru prije nego što uključite mašinu. Ako niste, deterdžent će završiti u odvodu prije nego što opere bilo šta.

Plastično suđe se nikada ne osuši do kraja


Izaberite najintenzivniji program za sušenje te vodite računa da u mašinu uvijek stavite sredstvo za sjaj. Ovaj proizvod će pomoći da voda “sklizne“ sa plastičnih površina. Međutim, tu i tamo ćete vjerovatno morati da, uz pomoć krpe, posušite poklopce i plastične posude.

Sredstvo za pranje suđa


Ne kupujte veću količinu ovog sredstva već onoliko koliko možete iskoristiti u roku od tri mjeseca. Nakon što ih otvorite, većina ovih proizvoda nakon tri mjeseca počinje da gubi na kvaliteti te ne obavljaju svoj posao tako dobro kao na početku.

Bijele mrlje od vode


U vašem domu voda je vjerovatno tvrda tako da samo sredstvo za pranje suđa nije u mogućnosti da ukloni bijele mrlje. Riješite problem tako što ćete staviti veću količinu sredstva za sjaj nego obično.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info