Devet jednostavnih načina da ormar bude kao pod špagu

0

Vaš dom bi trebalo da bude mjesto gdje će vam biti udobno i gdje ćete se osjećati opušteno i zadovoljno. Ali, kada se udobnost i urednost, zbog prebrzog načina života, svede na guranje i bacanje svega u ormar, krajnje je vrijeme da neke stvari dovedete u red. Donosimo devet načina kako da sredite haotični ormar te istovremeno uvedete red u svoj dom.

 

Riješite se nepotrebnih stvari

Prvo i najvažnije pravilo dobro organizovanog prostora je da eliminišete nered. Izvadite sve stvari iz ormara te ih odvojite u tri grupe: ono što ćete zadržati, pokloniti ili baciti u smeće.

 

Pronađite odgovarajuće mjesto za skladištenje stvari

Kutije koje u potpunosti ispunjavaju police su idealne, jer ne ostavljaju prostora za nered. Istina, one se vrlo brzo i napune pa je neophodno da ih s vremena na vrijeme pregledate i izbacite nepotrebne stvari. U njih stavljajte stvari koje ne koristite svakodnevno. Takođe, isto možete napraviti i sa pletenim korpama koje će istovremeno predivno izgledati na policama.

 

Podijelite policu

Napravite posebne dijelove za majice, posteljinu, peškire i džempere tako što ćete instalirati pregrade za police. Na ovaj način ćete na jednoj polici moći držati više vrsta veša, a svaka će za sebe biti uredno složena te će sve uvijek biti na dohvat ruke.

 

Odlučite se za kvalitetne vješalice

Stavljanje odjeće na iste vješalice stvoriće haotičan izgled ormara. Izaberite ultra tanke, ali drvene, vješalice kako biste što bolje iskoristili prostor unutar ormara. Ove vješalice su mnogo kvalitetnije od onih običnih, napravljenih od žice.

 

Prostor za obuću

Plastične kutije su kraće i tanje od standardnih kutija te se zbog toga bolje uklapaju na policama. Takođe, zahvaljujući njihovoj providnosti, lakše ćete pronaći baš onaj par obuće koji vam je potreban.

 

Plastične kutije

Takođe, plastične kutije možete staviti u ladice kako biste bolje organizovali donje rublje, čarape i kaiševe te uvijek znali gdje vam se nešto nalazi.

 

Zalijepite etikete

Nakon što sve dovedete u red, natpisi na policama će pomoći da vaš ormar ostane uredan. Dio za posteljinu označite (zavisno šta se u njemu nalazi) kao “jastučnice“, “ljetna (ili zimska) posteljina“ i tome slično. Police za odjeću označite natpisima poput “majice kratkih (ili dugih) rukava, “džemperi“ ili “pantalone“.

 

Organizujete peškire i posteljinu

Pokušajte se ograničiti na tri seta posteljine i peškira po osobi. To znači da dok svako od vas koristii po jedan set, drugi će biti u korpi za prljavi veš, a treći spreman za korištenje. Takođe, imajte u vidu da morate imati nešto i u rezervi u slučaju da vam neko dođe u goste. Na ovaj način nećete stvarati bespotrebni nered u ormaru. Kada nabavite nešto novo, stare stvari bacite u smeće. Da bi vaša posteljina i peškiri odisali svježinom, na police stavite kesice sa aromom vanilije, bora ili lavande.

 

“Obojite” unutrašnjost ormara

Kada ormar odiše svježinom te čini dio neke cijeline, mnogo je lakše da ga držite urednim. Obojite unutrašnjost ormara bojom koja odgovara ostatku prostorije. Na ovaj način, kada otvorite vrata ormara, činiće vam se kao da pripada dekoru spavaće sobe te ćete imati još veću potrebu da ga držite urednim.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info