Kako da očistite cijelu kuću za manje od sat vremena

0

Da li želite da očistite svoj dom te unesete svježinu u njega za mnogo manje vremena nego što bi vam inače bilo potrebno? Naravno da želite!

Potrebno je samo da se dobro organizujete, nabavite sve što vam je potrebno i čišćenje može da počne. Donosimo deset odličnih savjeta koja mjesta i na koji način treba da čistite kako bi vaš dom, za kratko vrijeme, ponovo zablistao.

Tavanice i zidovi

Prebrišite tavanice i zidove suhim mikrofiber džogerom. Na ovaj način ćete lako i brzo skinuti paučinu i prašinu, a zahvaljujući štapu dosegnućete do najzavučenijih mjesta u vašem domu. Ova brza tehnika čišćenja  idealna je za tapete ili oslikane zidove. Za tavanice sa teksturom ili španske zidove koristite perjanu četku.

 

Prozori i zavjese

Očistite prozore i zavjese na brz i jednostavan način tako što ćete zavjese ubaciti u  sušilicu za veš na petnaest minuta (okrenite na režim “provjetravanja”). Dok sušilica “trese“ prašinu sa zavjesa, vlažnom mikrofiber krpom prebrišite staklo na prozorima. Takođe, vlažnom krpom pređite i preko stolarije. Nakon petnaest minuta izvadite zavjese te ih odmah okačite kako biste izbjegli njihovo gužvanje.

 

Roletne i paravani

Usisivačem, na koji ste stavili dodatak u obliku četke, oprezno usisajte roletne i paravane tako što ćete početi od vrha pa prema dole. Ako imate drvene kapke, zatvorite ih, tako da su letvice okrenute prema dole te prebrišite vlažnom mikrofiber krpom. Krenite od vrha te svaku brišite posebno. Nakon toga letvice okrenite prema gore te ponovite postupak. Za kraj, krpom pređite duž poleđine svake letvice kako biste ih u potpunosti očistili.

 

Lampe i umjetničke slike

Sa nastavkom za usisivač u obliku četke pređite gornji i donji dio lampe, a odmah zatim i sa svih strana kako biste je u potpunosti očistili. Umjetničke slike skinite sa zidova te vlažnom mikrofiber krpom pređite sa prednje i zadnje strane. Nikada ne špricajte sredstvo za čišćenje direktno na staklo, jer ono može ući unutar rama te oštetiti sliku. Umjesto toga očistite je suhom krpom, ili onom na koju ste prethodno našpricali sredstvo za čišćenje stakla.

 

Prostirke i tepisi

Nije potrebno da u potpunosti ispraznite prostoriju kako biste je usisali. Dovoljno je da tokom usisavanja pomijerate dio po dio namještaja koji vam se nađe na “putu“. Smotajte prostirke kako biste očistili pod ispod njih. Ako niste u mogućnosti da dignete tepih, jer je postavljen od zida do zida, uzmite tanki nastavak za usisivač te usisajte prostor između tepiha i lajsni. Obložene stepenice očistite tako što ćete na ruku staviti gumenu rukavicu te prstima preći preko prašnjavih i zaprljanih površina. Takođe, ručni usisivač će jednako dobro odraditi posao.

 

Parketi, laminati i brodski podovi

Podove očistite  mekanom četkom kako biste uklonili sve nečistoće. Nakon toga nanesite sredstvo za čišćenje podova te očistite  mikrofiber džogerom.

 

Kupatilo

Uklonite plijesan i ostatke sapuna sa zavjesa iz tuš kabine tako što ćete ih ubaciti u mašinu za veš zajedno sa još nekoliko peškira. Osušite na vjetru ili stavite na desetak minuta u mašinu za sušenje veša kako se ne bi izgužvale. Sanitariju očistite mješavinom alkoholnog sirćeta, limuna i sode bikarbone. Za visoki sjaj, sanitariju izglancajte suhom mikrofiber krpom.

 

Dušeci i uzglavlja

Vlažnom mikrofiber krpom očistite uzglavlje i drvenu konstrukciju kreveta. Zatim, detaljno usisajte dušek. Završite tako što ćete uskim dodatkom za usisivač preći preko teško dokučivih dijelova kreveta.

 

Kuhinja

Očistite rernu  pastom koju ste napravili od sode bikarbone i vode tako što ćete je nanijeti na njenu unutrašnjost te pustiti da odstoji dvadesetak minuta. Alkoholno sirće naspite u bocu sa raspršivačem te nanesite preko paste. Očistite papirnim ubrusom. Sva nečistoća će u potpunosti nestati. Gornju površinu frižidera očistite vlažnom mikrofiber krpom. U slučaju da je površina masna, na krpu nanesite sredstvo za čišćenje. Ako ste u mogućnosti, frižider odmaknite od zida te čeličnom četkom očistite navoje koji se nalaze na njegovoj poleđini. Na ovaj način frižider će mnogo bolje raditi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info