Napravite sami: Najefikasnije sredstvo za čišćenje fuga

0

Pločice u kupatilu možete čistiti do mile volje, ali sve to pada u vodu ukoliko ne uspijete da efikasno uklonite i prljavštinu koja se nakuplja između spojeva pločica odnosno fuga. Buđ i druge vrste prljavštine su najčešći, ali kako ih najlakše i najbrže eliminisati? Pokušajte sa sljedećim sredstvom koje možete napraviti sami.


Potrebni su vam:

  • soda bikarbona
  • voda
  • alkoholno sirće
  • hidrogen peroksid
  • boca sa raspršivačem
  • ribaća četka (može i četkica za zube).

U bocu sa raspršivačem naspite vodu i sirće, u omjeru 1:1. Pošpricajte problematično područje. Nakon pet minuta područje istrljajte ribaćom četkom ili četkicom za zube. Isprerite toplom vodom.

U manjoj zdjeli napravite pastu od sode bikarbone i vode. Na četku nanesite dobijenu pastu i trljajte po problematičnom području. Nakon toga ponovo pošpricajte mješavinu vode i sirćeta. Sirće će, u kombinaciji sa sodom bikarbonom, uzrokovati pojavu mjehurića. Četkom ponovo počnite da trljate po datom području. Isperite toplom vodom.

Za veoma tvrdokornu prljavštinu, koristite hidrogen peroksid. Nanesite ga na problematično područje, ostavite da odstoji par minuta i onda trljajte četkom. Ovaj korak ćete možda morati i ponoviti nekoliko puta, u zavisnosti od toga koliko je prljavština tvrdokorna. Isperite toplom vodom.

Kako biste spriječili nakupljanje prljavštine u fugama (ali i na samim pločicama) i spasili se ribanja, nakon tuširanja pločice pošpricajte mješavinom rastvora vode i alkoholnog sirćeta. To ne morate raditi nakon svakog tuširanja – tri do četiri puta sedmično biće sasvim dovoljno.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info