Kako da najefikasnije uklonite mrlje od jestivog ulja sa odjeće

0

Nije uopšte neobično i veoma se često dešava – kuhali ste i ulje je “dospjelo” na vašu majicu, košulju ili pantalone. Šta uraditi? Prije svega, trebate imati na umu da mrlje od ulja drugačije reaguju na deterdžent za veš. Ukoliko vam se desi da maslinovo, biljno ili ulje od kokosa dospije na odjeću, najbolje je da mrlju odmah eliminišete pomoću tople vode i određenih proizvoda za čišćenje. Ukoliko se ne uspijete time odmah pozabaviti, sledeće metode mogu djelovati i nakon par sati od nastanka mrlje.

 

Mrlju odmah “pokupite” pomoću kuhinjskog papira ili toalet papira (najbolje je da to bude bijeli papir, jer određene vrste ulja mogu “skinuti” boju sa papira i prenijeti je na tkaninu).

Na mrlju nanesite velikodušnu količinu sode bikarbone. Ako nemate sodu bikarbonu, možete koristiti kukuruzni skrob.

  • Ostavite sodu bikarbonu da djeluje sat vremena. Kako bude upijala ulje, soda bikarbona bi trebala poprimiti svijelo smeđu boju.
  • Sodu bikarbonu skinite pomoću kreditne kartice ili neke druge jače plastificirane materije.
  • U slučajevima da je u pitanju veoma velika mrlja, nakon skidanja prvog sloja sode bikarbone pospite još jedan sloj po mrlji. Proces ponavljajte sve dok soda bikarbona ne prestane dobijati svijetlo smeđu boju.

Nanesite deterdžent za pranje suđa kao “pretpranje”.

  • Vlažnu spužvu na koju ste nanijeli deterdžent trljajte o mrlju, dok ne zapjeni, a nakon toga koristite staru četkicu za zube kako bi deterdžent što dublje “ušao” u mrlju.

Umrljani komad garderobe, nakon toga, perite u veš mašini, na što većoj temperaturi (vruća voda pomaže u otapanju mrlje).

  • U mašinu ubacite još dva do tri odjevna atrikla koji nisu osjetljivi.
  • Dodajte uobičajenu količinu deterdženta za veš. U ciklusu pranja dodajte od 120 d0 240 ml alkoholnog sirćeta kako biste poboljšali efikasnost deterdženta. To će pomoći i da se ukloni neugodni miris koji obično mrlja od ulja stvara.
  • Odjeću sušite kao i obično.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info