Evo kako da vam džemperi traju što duže

0

Tokom hladnijih dana, nemoguće je obući nešto što bi bilo toplije ili udobnije od dobrog džempera. Ali, isto tako, ne postoji ništa gore od toga kada na polovini sezone shvatite da je vaš omiljeni džemper uništen. Donosimo nekoliko odličnih savjeta kako da vodite računa o džemperima da biste ih mogli nositi do kraja zime, ali i mnogih drugih zima koje dolaze.

Končani džemper

Ovi džemperi idealni su za dnevnu varijantu i to u kombinaciji sa farmericama i čizmama. Međutim, problem je u tome što su oni izuzetno osjetljivi pa je najbolje da ih perete ručno. Ako ipak odlučite da ga operete u mašini za veš, končani džemper prvo stavite u jastučnicu pa tek onda ubacite u mašinu kako ga ostatak veša ili unutrašnjost mašine ne bi oštetili.

 

Debeli džemperi od vune

Iako savršeno izgledaju u skoro svakoj modnoj kombinaciji, veoma su nezahvalni za održavanje. Ne perite ih u mašini, jer će sigurno biti uništeni. Ako se vuneni džemper skupi, razvuče ili na bilo koji drugi način ošteti, ne postoji ništa što će ga vratiti u prvobitno stanje. Zato ga uvijek nosite preko pamučne majice ili košulje, a kada dođe vrijeme za pranje, posao prepustite profesionalcu u hemijskoj čistionici.

 

Džemper od kašmira

Ovaj džemper ne mora biti preskup da bi valjao. Prilikom kupovine obratite pažnju da je na dodir mekan i nježan te da na njemu nema nikakvih grudvica i neravnina. Iako je bolje da ga perete ručno u mlakoj vodi, možete bez problema i da ga operete u mašini za veš. Ubacite ga u vrećicu u kojoj obično perete intimni veš (ili u jastučnicu) i uključite program za pranje osjetljivog veša. Obavezno koristite tečni deterdžent za osjetljivo pranje veša. Sušite prirodnim putem (nipošto u sušilici) kako bi vaš omiljeni džemper od kašmira uvijek bio udoban i nježan.

 

Uski džemperi

Nabavite uski džemper kako biste ga zimi nosili umjesto pamučne majice. Odlično se kombinuje uz farmerice, sa suknjom ili ispod košulje, ali problem je u tome što ga morate češće prati od ostalih džempera. Nisu komplikovani za održavanje te ih možete prati ručno ili u veš mašini. Jedino o čemu morate voditi računa je to da uvijek koristite deterdžent za pranje osjetljivog veša.

 

Široki, muški džemperi

Ako imate običaj da od svog partnera posuđujete džemper, vodite računa o njemu kao da je vaš. Redovno ga čistite ljepljivim valjkom za uklanjanje dlačica. Ako primijetite da se prilikom pranja ili nošenja previše razvlači, nemojte se nervirati, jer on i treba da izgleda što “šlampavije”.

 

Kardigan

Prilikom slaganja ovog džempera, obavezno ga zakopčajte do kraja te složite u ormar (ili zakačite na vješalicu). Sledeći put kada ga poželite obući, neće biti potrebe da ga peglate.

 

Vunene haljine

Vunene haljine ponovo su u modi i najbolja stvar je što savršeno odgovaraju svim oblicima tijela. Perite ih kao i ostale vunene stvari, u mlakoj vodi sa tečnim deterdžentom za pranje osjetljivog veša. Nemojte ih stavljati na vješalice nego složite u ormar kao što biste uradili i sa vunenim džemperom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info