Saloni ljepote: 6 znakova da trebate odmah izaći

0

Frizersko-kozmetički saloni, za koje ćete često čuti i naziv saloni ljepote, svakako su jedna od “destinacija” koje češće posjećujemo. Međutim, u nekima od njih se dešavaju i određene stvari od kojih vam se može “podići kosa na glavi”. Ukoliko primijetite nešto od sledećeg, to je znak da takvo mjesto više ne biste trebali posjećivati.

 

Dozvola za rad

Ona mora biti na vidljivom mjestu. Ukoliko nije, vi kao mušterija imate pravo da vam se ista pokaže na uvid. Dozvola za rad znači da je osoblje koje radi u salonu osposobljeno za obavljanje datih usluga (frizersko-kozmetičkih i drugih koje su propisane zakonom).

 

Zabrana kućnih ljubimaca

Da, oni jesu dragi i slatki, ali im nikako nije mjesto u salonima ljepote, jer mogu uzrokovati nehigijenske uslove.

 

Prljavi toaleti

Toalet može pružiti dobar uvid prioriteta koje salon postavlja na čistoću. Ukoliko u njima nema sapuna ili ubrusa, to je znak upozorenja. Još jedna stvar na koju trebate obratiti pažnju: lavabo i pod – ukoliko su prljavi i neuredni, onda je velika vjerovatnoća da je i cijeli salon prilično neuredan.

 

Bez alata nema zanata

Znak upozorenja: oruđe za rad viri iz sredstva za dezinfekciju. Makaze, češljevi, četke i drugi alati za rad trebali bi biti u potpunosti čisti odnosno potopljeni u tečnost za dezinfekciju. Svaki dio koji viri i dalje je prljav.

 

Pranje ruku

Svi imamo bakterije na rukama (nekada to mogu biti i stafilokoke!). Ukoliko frizer ili kozmetičar ne pere ruke između “sređivanja” mušterija, takav salon nemojte više posjećivati.

 

Peškiri

Peškiri i ogrtači mogu “nositi” bakterije, posebno ako su vlažni. Kada ih koristite u salonu, oni bi trebali da budu suhi i čisti te da se “bacaju” u pranje nakon jednog korištenja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info