5 načina da se oslobodite navika koje vam stvaraju negativnost

0

Učenje često zahtijeva ponavljanje lekcija. Međutim, obično dođete i u fazu kada već viđeno postaje pomalo dosadno. Sljedećih nekoliko koraka mogu vam pomoći da na novi i drugačiji način eliminišete navike koje vam stvaraju negativnost.

Prepoznajte navike


Prvo i najvažnije, morate prepoznati da ste u negativnom ciklusu. Sigurno poznajete osobe koje su se našle u istoj situaciji iako su imena i likovi možda promijenjeni. One se žale istim intenzitetom kao i prvi put kada su naišle na neku prepreku. Ponekad, vi ste osoba koja ima iste “pritužbe” kao i prije deset godina. Da li vam nešto od sledećeg zvuči poznato: “Zašto se to uvijek meni dešava?”, “Ljudi se prema meni uvijek ponašaju na ovakav način…”, “Ja nikad ne mogu da…”?

Čim se čujete kako izgovarate određene fraze, to bi vas trebalo pokrenuti da provjerite svoj trenutni status. Vi ste u negativnom ciklusu. Nemojte slijepo pratiti već isprobani put. Prepoznajte ga i svjesno napravite pauzu od njega.

Budite odgovorni


Nakon prepoznavanja, sledeći korak da promijenite bilo šta je prihvatanje odgovornosti u datoj situaciji. Tek kada to uradite bićete u stanju da napravite snažne izbore. Konstantno okrivljavanje nečega ili nekoga sa strane držaće vas zatvorenikom vaše sopstvene ličnosti. Ono što poručujete sebi, kada se tako ponašate, jeste da samo to nešto ili neko ima moć da vas spasi. Odgovornost vam vraća tu moć.

Možda nećete biti direktno odgovorni za situaciju u kojoj se nalazite, ali ste 100% odgovorni za ono što odlučite da ćete uraditi tada pa nadalje.

Provjerite svoje emocije


Kada ste u dubini svojih emocija, tada je teško učiniti bilo šta. Međutim, s vježbanjem, “uhvatićete se” sve ranije i ranije prije nego osjetite da ćete zaplivati u negativne emocije. Ukoliko to ne uspijete, vratićete se na početnu tačku odnosno doći ćete ponovo u situaciju da okrivljujete druge za ono što vam se dešava.

Ovdje se ne radi o kontrolisanju emocija. One su korisne i ne treba ih potiskivati. Potrebno je da slojevito dođete do samog korijena umjesto da reagujete dok ste preplavljeni negativnim emocijama. Jednostavno, morate da iskoračite iz vrtloga emocija kako biste se osjećali bolje.

Izvucite pouke


Bez obzira na situaciju, uvijek možete nešto naučiti iz nje. Ukoliko odbijate da to prihvatite, vi skoro pa garantujete sebi da ćete ponoviti tu lekciju. Baš kao u školi, morate da uradite zadaću prije nego možete napredovati.

Napravite drugačiji izbor


Često puta ponavljamo cikluse zbog toga što ponavljamo izbore koje smo napravili u prošlosti. Veliki dio našeg ponašanja je automatizovan što znači da imamo tendenciju da odmah reagujemo na situacije umjesto da promišljeno odgovorimo na njih.

Kada počnete da procjenjujete okolnosti kroz prizmu jasnoće, tada možete da vidite i, stoga, pravite nepoznate izbore. Te odluke mogu biti neprijatne, ali spremnost na njih predstaviće nove rezultate. Vaše sutra ne mora da izgleda kao vaše juče. Život čeka da vas upozna da mnogobrojnim mogućnostima, ukoliko je to vaša želja. Oslobodite se.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info