8 potpuno neočekivanih načina da upotrijebite krompir

0

Kada je u pitanju kuhanje, malo koje povrće ima više načina za upotrebu od krompira. Krompir možete kuhati, peći ili napraviti pire od njega. I što je najvažnije, nekako uvijek u ostavi imate krompira. Jela od njega su veoma ukusna, ali njegova korist nije samo u kuhinji. Donosimo osam načina na koje još možete da iskoristite krompir.

 

 

  • Uklonite hrđu. Presijecite ga na pola te namažite na zahrđali dio predmeta. Kiselina iz krompira će ukloniti hrđu bez mukotrpnog trljanja abrazivnim sredstvima.
  • Izvadite slomljenu sijalicu. Isključite svjetlo te krompir pritisnite uz grlo gdje se nalazi slomljena sijalica. Zatim ga lagano okrenite na isti način kako biste inače odvrnuli i sijalicu.
  • Ublažite opekotine. Krompir ima antibakterijska svojstva koja će pomoći pri zarastanju manjih opekotina te će ublažiti bol. Presijecite ga na pola te stavite na bolno mjesto. Takođe, možete ga izrendati, pomiješati sa vodom te iskoristiti kao melem.
  • Uklonite mrlje od bobičastog voća. Ako nakon konzumiranja ili branja ovog voća na rukama ostanu mrlje, namažite ih krompirom te isperite toplom vodom.

 

  • Napravite pečate za djecu. Krompir presijecite na pola te u njemu napravite neki oblik, primjera radi, srce, kocku, trougao i slično. Oblik umočite u tempere te ga pritisnite na papir. Pokažite vašim najmlađim kako da i oni postanu pravi mali umjetnici.
  • Očistite predmete od srebra. Vodu u kojoj ste kuhali krompir iskoristite za čišćenje predmeta od srebra.
  • Krompir kao pomoć pri uljepšavanju. On je odličan za smanjivanje bora, fleka na licu i podočnjaka. Napravite masku od pire krompira u koju ste dodali malo limunovog soka. Namažite na lice te pustite da djeluje dvadesetak minuta. Ova maska će revitalizirati i podmladiti kožu.
  • Spasite preslanu supu. Omaklo vam se te ste previše zasolili supu? Nekoliko komada krompira ubacite u ključalu supu te izvadite nakon desetak minuta. Krompir će “izvući“ višak soli iz nje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info