10 pitanja koja se trebate zapitati svaki dan

0

Veoma je lako da se ocijenite na osnovu onoga koliko ste postigli ili koliko ste novca zaradili ili koliko “lajkova” ili “sljedbenika” imate na nekoj od društvenih mreža. Prilično je lako okrenuti se trci da zaradite više, da radite više, a da ne primijite jednostavne blagoslove sa kojima se svakodnevno susrećete.

Pitanja koja sebi svakodnevno postavljate stvoriće osobu koja postajete. Umjesto da se svakodnevno ispitujete nekim od sledećih pitanja: “Jesam li dovoljno postigla/zaradila/jesam li dovoljno dobra?”, postavite sebi sljedećih deset pitanja prije nego odete na spavanje.

  • Šta sam naučila? Možete naučiti nešto od svakoga s kim komunicirate i iz stvari koje radite.
  • Koga volim? Ljubav je kada ste i najhrabriji i najbojažljiviji. Da biste voljeli potrebna je hrabrost. Ali, “davanje” ljubavi nagrađuje vas ljubavlju.
  • Kako sam bila ranjiva? Ranjivost je skidanje maske i dozvoljavanje sebi da se sagledate na dubljem nivou. Ona je traženje pomoći, preuzimanje rizika i izlazak iz zone udobnosti.
  • Za šta sam zahvalna? Zahvalnost vas podsjeća da imate dovoljno. Dovoljno sebe, dovoljno sreće, dovoljno svega.
  • Koga sam slušala? Ponekad je jednostavno potrebno da budete slušalac. Bez davanja savjeta, bez “popravljanja”, bez sažaljenja – jednostavno je potrebno saslušati prijateljicu, koleginicu ili neku treću osobu koja sa vama želi nešto podijeliti.

  • Šta mi je bio izazov? Izazov nije isto što i borba. Možda ćete morati da prevaziđete istu prepreku ili da se suočite sa istim “demonima”, ali je vaš izbor da li ćete na to gledati kao na borbu koja vam cijepa dušu ili ćete to prihvatiti kao izazov koji vam podiže duh.
  • Šta me je nasmijalo? Nikada ne potcjenjujte moć smijeha! Ako se danas niste nasmijali, nađite nešto što će vam izmamiti široki osmijeh na lice.
  • S kim sam se povezala? Povezanost je energija koja se stvara između ljudi kada oni osjećaju da ih drugi vide, čuju i poštuju. Ona vam daje osjećaj pripadnosti koji vam pomaže da shvatite da niste sami.
  • Kako sam porasla? Svakodnevno rastete kroz vaša iskustva, ali postoji velika šansa da to ne cijenite. Možda ste napravili veliki skok na vašem putu rasta te ste od pupoljka postali cvijet ili ste možda napravili tek mali korak na ljestvici ličnog rasta.
  • Šta sam podijelila? Nikada nemojte potcijeniti svoju sposobnost da nekoga inspirišete, da nekoga nešto naučite  i da nečiji život učinite ljepšim i boljim. Vi ste jedinstvena osoba sa svojom pričom koju trebate prenijeti na druge. Vi možete podijeliti nešto što niko drugi ne može.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info