Ekonomična i praktična: Kako da vam farba za kosu traje što duže

0

Redovno trošite dobar dio novca kako biste imali što savršeniju boju kose, a onda ona izblijedi i prije nego što se naviknete na nju! Najbolja je ona farba koja odgovara vašem budžetu, a postoji nekoliko trikova da produžite njen životni vijek odnosno da vam ona i duže traje nakon što se ofarbate. Evo i kako.

Izbjegavajte toplo tuširanje


Topla voda ne samo da isušuje kožu; ona može smanjiti i životni vijek vaše farbe za kosu. Temperatura otvara kutikulu dlake “oslobađajući” boju i vlažnost.

Kosu je najbolje prati vodom sobne temperature, a kada je riječ o ispiranju regeneratora, najbolje je da to radite što hladnijom vodom (koliko možete izdržati) kako bi se kutikula dlake zatvorila. To će obezbijediti veću postojanost i dugotrajnost farbe.

Ne pretjerujte sa “alatima” za stajling


Izbjegavanje korištenja alata za stajling koji rade na principu toplote sedam dana nakon farbanja može vam pomoći da spriječite da boja izblijedi. Fen, pegla, uvijač i drugi alati za stajling zapravo ubrzavaju proces “spadanja” farbe.

Iako ih je ponekad neophodno koristiti, najbolje je da ih izbjegavate prvu sedmicu nakon farbanja.

Sačekajte sa pranjem


Suhi šampon može biti pravi spas za ofarbanu kosu, jer što rjeđe kosu perete farba duže traje. Najbolje bi bilo da kosu ne perete 48 sati nakon farbanja (i duže, ako možete izdržati).

Prilikom pranja, koristite blagi šampon koji ne sadrži sulfate.

Isprobajte filter za tuš


Upravo to može pomoći u eliminisanju hlora, minerala i drugih hemikalija iz vode koju koristite za pranje kose. Tvrda voda “izvlači” vašu farbu i prirodna ulja; filteri za vodu smanjuju ispiranje farbe.

Koristite proizvode za zaštitu od toplote


Oni će vam pomoći da zaštitite kosu od oštećenja koja mogu nastati usljed korištenja alata za stajling koji rade na principu toplote. Takođe, oni će pomoći da se smanji “spadanje” farbe, jer održavaju cjelovitost kose u dobrom stanju.

Dubinska regeneracija kose


Iako su regeneratori ili maske s ovim svojstvima dobra ideja prije farbanja, oni mogu izblijediti bogatu smeđu ili crvenu nijansu farbe. Regeneratori i maske su napravljeni s ciljem da prodru duboko u folikulu dlake kako bi obezbijedili hidrataciju kosi.

Međutim, kada se isperu, oni sa sobom nose i molekule farbe usljed čega vaša farba počinje da blijedi. Kako biste to izbjegli, koristite obični regenerator za ofarbanu kosu, ali ga nemojte predugo ostavljati na njoj.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info