7 grešaka koje pravite prilikom čupanja obrva

0

Nemojte ni razmišljati da uzmete pincetu dok ovo ne pročitate.

Pretjerano čupanje


Dnevno čupanje obrva praktikuje veliki broj žena, ali stručnjaci upozoravaju da je to loša praksa. Zapravo, idealno bi bilo čupati obrve jednom u tri sedmice. Na taj način, dlačice koje mogu imati različitu brzinu rasta imaju dovoljno vremena da porastu, što će obrve učiniti ujednačenima.

Korištenje stare pincete


Ukoliko dlaka klizi kroz pincetu ili ukoliko se “borite” kako biste iščupali dlake, vrijeme je da investirate u novi alat. I, pincetu obavezno održavajte: čistite je alkoholom nakon svake upotrebe kako biste spriječili razvoj bakterija na njoj.

Pretjerano čupanje sa strana


Kako bi izbjegle pojavu “srastanja” obrva, neke žene imaju tendenciju da pretjerano čupaju dio između obrva. Veći razmak između očiju čini nos većim i oči previše razmaknutima. Početak obrve trebao bi biti u ravnini sa korijenom nosa, a ne sa spoljašnjom ivicom nozdrve. Nemojte pretjerivati ni kada je riječ o kraju obrva. Da biste znali gdje obrva završava, zamislite dijagonalnu liniju od ugla nosa do spoljašnjeg ugla oka. Može vam biti od pomoći da koristite olovku kao vizuelni vodič.

Prevelik luk


Pronađite prirodni luk traženjem najviše tačke vaše obrve, što je obično oko dvije trećine od sredine unutrašnjosti obrve. Čupajte ispod obrve kako biste stvorili efekat podignute obrve.

Zaboravljate vrh


Čupanje ispod obrve može stvoriti efekat podignute obrve, ali nemojte zaboraviti ni vrh. Na dijelu iznad obrve ne bi smjelo biti “zalutalih” dlačica, jer one imaju tendenciju da su tamo primjetnije.

Pretjerano korištenje olovke


Samo par nježnih pokreta olovkom za obrve može vam pomoći da od običnih napravite prekrasne i definisane obrve. Izaberite olovku koja je za nijansu svjetlija od boje vaših obrva. Pretamne obrve izgledaju previše oštro i izvještačeno. I, poenta je da osjenčite obrve, a ne da ih nacrtate.

Čupanje voskom kada koristite kreme koje sadrže retinoide


Kreme sa retinoidima obično su anti-age kreme koje poboljšavaju proizvodnju kolagena i ubrzavaju proces obnavljanja ćelija kože. Isto tako, one mogu napraviti “haos” na koži, ukoliko obrve čupate voskom. Retinoidi kožu čine ekstra osjetljivom i tankom, a čupanje obrva voskom (u ovakvoj situaciji) može biti izrazito bolno te uticati na pojavu iritacije. Ako koristite kreme sa ovim sastojkom, držite se pincete prilikom čupanja obrva.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info