10 stvari koje vam niko nije rekao o ravnanju kose

0

Kovrdžava kosa je tako zanosna, ali niko ne može poreći da je ravna kosa elegantna i veoma privlačna. Ona je idealna za sve prilike te povećava chic faktor svake žene.

Ukoliko planirate da izravnate kosu, potrebno je da znate par stvari prije toga. Donosimo deset koje vam drugi nisu rekli.

Korištenje niskih temperatura može biti loše


Da, važno je da se zaštitite od oštećenja izazvanih toplotom što je više moguće, ali korištenje nižih temperatura može izazvati veća oštećenja. Zašto? Zato što ćete, recimo, korištenjem pegle (koja je podešena na nižu temperaturu) morati više puta prelaziti kroz isti dio kose ili ćete se zadržati duže vremena na istom mjestu kada sušite kosu fenom.

U konačnici, to može dovesti do većih oštećenja nego kada koristite maksimalnu temperaturu “oruđa” za stajling. Umjesto toga, držite temperaturu na zlatnoj sredini.

Prestanite sa korištenjem okrugle četke


Feniranje kose uz upotrebu okrugle četke pomaže vam da “posao” brže završite, ali ako želite da imate glatku, ravnu kosu, onda koristite ravnu četku. Volumen će i dalje biti dobar, ali će i vrhovi biti ravni, a ne uvijeni.

Ne morate se izlagati toploti


Ukoliko želite da vam se kosa “odmori” od toplote, koristite velike viklere umjesto pegle. Proces može potrajati duže, ali ćete kosu zaštititi od pucanja.

Iskoristite “hladnoću” fena


Na većini fenova se nalazi i postavka za hladan vazduh. Toplota će vam pomoći da dobijete željeni oblik i izgled frizure, ali hladan vazduh će vam pomoći da ih i zadržite. Kada završite sa toplotom (kada izravnate kosu) preko kose “pređite” i hladnim vazduhom.

Sve počinje u tušu


Budite svjesni šampona i regeneratora koji koristite te koristite formule koje pomažu u održavanju kose ravnom.

Ravna kosa ne znači da nemate volumen


Kada “peglate” kosu, volumen ima tendenciju da nestane. Sledeći put kada to budete radili, kosu povucite ka gore dok je ravnate kako biste dobili volumen u samom korijenu.

Proizvodi za zaštitu su neophodni


Najčešće smo skloni raznim vrstama sprejeva, ali proizvodi za zaštitu od toplote mogu se naći u svim oblicima. Koji god da koristite, obavezno ga nanosite prije upotrebe fena ili pegle.

Nikada ne koristite serum unaprijed


Serum za kosu može biti odličan, ali ne prije peglanja kose. Ukoliko ga stavljate prije korištenja pegle, bukvalno ćete, spržiti kosu.

Odlična je za punđu


Kovrdžava kosa je odlična, jer ima dosta volumena, ali ako želite da pravite punđu, onda je kosu potrebno izravnati. Kosu ravnajte neposredno prije pravljenja punđe, jer će sama punđa izgledati bolje, ljepše i elegantnije.

Tretman keratinom ne ravna kosu


Ovo je veoma česta zabluda, a činjenica je da tretmani keratinom nisu tretmani za ravnanje kose. Oni će zagladiti kosu te će ona postati “poslušnija”, ali je neće izravnati.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info