7 najčešćih grešaka pri pravljenju pire krompira

0

Svi se raduju, a posebno djeca, kada se na trpezi nađe pire krompir. Ali niko neće uzeti još jednu porciju ako je on ljepljiv, hladan i bezukusan. Saznajte koje su to najčešće greške koje pravite prilikom kuhanja pire krompira te način na koji da ih ispravite.

Koristite pogrešnu vrstu krompira


Najbolja vrsta za pravljenje pirea je bijeli krompir, jer on sadrži dosta skroba. Zbog njega pire bude gladak i prozračniji te lakše upija začine. Nipošto nemojte koristiti mladi krompir, jer ćete dobiti vodenastu “pastu” umjesto ukusnog pirea.

Ne solite vodu


Prilikom kuhanja, skrobna zrnca se “nadimaju” te upijaju vodu, a samim tim i so (naravno, ako ste je dodali). Ako odmah, pri samom početku kuhanja u vodu dodate so, pire će na kraju biti mnogo ukusniji.

Dodajete krompir u vrelu vodu


Krompir uvijek stavite u hladnu vodu, posolite te pustite da prokuha. Nakon toga smanjite temperaturu, ali vodite računa da krompir mora da se “krčka”. Ako krompir stavite u već proključalu vodu, budite sigurni da se neće ravnomjerno skuhati. Spoljašnji dio krompira će se prekuhati dok će unutrašnji ostati sirov.

Ne cijedite ga dovoljno


Uvijek vodite računa da dobro ocijedite krompir, nakon što je skuhan. Sigurno želite da pire ima ukus krompira, a ne vode. Takođe, nakon što ga ocijedite, možete i da ga stavite na šporet (na laganu vatru), kako bi ispario i ostatak vode.

Dodajete mlijeko i puter direktno iz frižidera


Puter izvadite iz frižidera i ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi kako bi omekšao. Nakon toga ga dodajte u toplo mlijeko te sve zajedno u kuhani krompir. Na ovaj način krompir se neće ohladiti i stvrdnuti prije vremena.

Previše ga “gnječite”


Kada se skuhaju, skrobna zrnca su u veoma osjetljivom “stanju“. Zato morate voditi računa da ga ne “gnječite” pregrubo ili da ga predugo ne mutite mikserom, jer će na taj način pire postati ljepljiv i bez ukusa. Budite “nježni” sa krompirom pa ćete zauzvrat dobiti lagani, bez grudvica, ukusni pire.

Pravite pire mnogo ranije prije posluživanja


Naravno da je lakše neka jela pripremiti unaprijed, posebno ako imate previše posla oko kuhanja. Ali i sami znate da ne valja ako krompir predugo stoji, nakon što je pripremljen. Ako baš morate da ga pripremite, stavite ga u posudu, prekrijte providnom folijom te stavite na šerpu sa vodom koja “krčka”. Na ovaj način možete pripremiti pire i dva sata prije posluživanja. Sve što je potrebno je da ga još jednom dobro izmješate prije serviranja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info