7 razloga zbog kojih je stres najopasniji toksin u vašem životu

0

U današnje vrijeme skoro svi su, na dnevnoj bazi, izloženi stresu (neki više, neki manje). Nazivaju ga bolešću modernog doba, a istraživanja pokazuju da je on prilično toksičan po organizam te da se treba tretirati kao i druge vrste poremećaja i oboljenja. Evo zbog čega je on jedan od najopasnijih toksina u vašem životu.

 

  • Stres mijenja ekspresiju gena. Hemikalije koje vaše tijelo proizvodi kada ste pod stresom “pale” ili “gase” gene koji mijenjaju gotovo sve: od toga koliko masti skladištite, koliko dobro funkcioniše vaš imunitet, koliko brzo starite pa čak i na to da li ćete (ili ne) razviti neku vrstu raka.
  • Stres uzrokuje oštećenja mozga. Visoki nivoi hormona stresa oštećuju kritične dijelove mozga, kao što je hipokamus, oblast odgovorna za pamćenje.
  • Stres “gasi” imunološki sistem i povećava upale. Od sporog zarastanja rana do povećanja podložnosti infekcijama, stres djeluje kao modulator imunološkog sistema. Takođe, stres obično reaktivira i latentne infekcije (ukoliko ste podložni herpesima, onda vam je jasno o čemu se radi).
  • Stres smanjuje mogućnost metabolizma i detoksikacije. Istraživanja pokazuju da stres negativno utiče na aktivnost stotina gena odgovornih za enzime i razlaganje masti, kao i na detoksikaciju nakon korištenja lijekova.

  • Vaš kardiovaskularni sistem reaguje na stres, a istraživanja pokazuju da hronični stres utiče na povećanje zadebljanja na arterijama što dovodi do visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.
  • Stres ima loš uticaj na kosti i mišiće. Postoje dokazi da su viši nivoi stresa povezani sa nižom mineralnom gustinom kostiju, a mnogobrojna istaživanja pokazuju da osobe koje su izložene hroničnom stresu češće osjećaju fizički bol.
  • Stres i rad crijeva usko su povezani. Znate li zašto imate nelagodan osjećaj u stomaku kada ste nervozni? Zato što je oko 95% serotonina smješteno u crijevima. I ne samo to: istraživanja pokazuju da stres utiče na pojavu zatvora i re-cirkulisanje estrogena kroz jetru. Samim tim dolazi do povećanja prekomjernog rasta loših bakterija u crijevima.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info