6 najčešćih grešaka koje pravite prilikom peglanja

0

Peglanje je, samo po sebi, jedan od najomrženijih kućanskih poslova. Sve više žena se opredjeljuje za tkanine koje se ne moraju peglati. Međutim i ovaj posao neko mora da obavi. Donosimo šest najčešćih grešaka koje se prave prilikom peglanja te načine da ih ispravite kako bi peglanje postalo brže i zanimljivije (ako je to ikako moguće).

  • Peglate odjeću koja je previše suha. Izgužvana odjeća će se mnogo bolje ispeglati, ako je tkanina vlažnija. Ako je sušite u sušilici, nakon što izvadite odjeću pošpricajte je manjom količinom  vode. “Tvrdoglave” nabore ukrotite parom iz pegle.
  • Ostavljate osjetljive komade odjeće za kraj. Odjeću napravljenu od osjetljivih materijala trebate peglati na samom početku, dok pegla još uvijek nije potpuno ugrijana. Nakon toga ispeglajte lanene i pamučne stvari.
  • Ne koristite odgovarajuću temperaturu. Ako je komad odjeće napravljen od više vrsta materijala, uvijek ga peglajte kao osjetljivu tkaninu. Na ovaj način ćete sačuvati odjeću.
  • Ne koristite vodu iz slavine. U današnje pegle možete slobodno sipati vodu iz slavine. U slučaju da je voda u području gdje živite tvrda te puna kamenca, koristitite destilovanu vodu ili mješavinu destilovane i obične vode u omjeru pola-pola.
  • Ne čistite peglu. Da bi pegla imala što duži vijek trajanja, morate je održavati. Redovno čistite donji dio pegle, jer se tu skuplja najviše prljavštine. To ćete najlakše uraditi nanošenjem bijele paste za zube na hladnu peglu i trljanjem suhom krpom od mikrofibera.
  • Ne prosipate vodu prilikom odlaganja pegle. Nakon što završite sa peglanjem, obavezno prospite vodu iz pegle. Na ovaj način ćete spriječiti da voda uđe u unutrašnjost koja je povezana sa strujom te ćete, takođe, spriječiti pojavu kamenca na donjem dijelu pegle.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info