8 izvora kalcijuma za one koji ne mogu piti mlijeko

0

Nije tajna da je kalcijum od vitalnog značaja za snažne kosti i zube. Uz kalijum, kalcijum ima ključnu ulogu u pravilnim metaboličkim funkcijama, ćelijskoj propustljivosti, električnoj provodljivosti u nervima, mišićnim kontrakcijama i pravilnom funkcionisanju žlijezda i krvnih sudova kao i zgrušavanju krvi. Nepotrebno je napominjati da je upravo kalcijum jedan od najvažnijih minerala za pravilno funkcionisanje organizma. Međutim, dobro je znati da se on može naći i u namirnicama koje nisu mliječnog porijekla. Donosimo neke od najboljih.

 

Narandže

Prepune su vitamina C, kalijuma, kalcijuma i beta karotena. Uživaje u njima kao popodnevnoj užini ili se osvježite njihovim sokom.

 

Chia sjemenke i sjemenke susama

Chia sjemenke bogat su izvor kalcijuma, omega-3 i omega-6 masnih kiselina, ali i bora, minerala koji kalcijumu pomaže da “prodre” u kosti. Sjemenke susama mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska i smanjenju upala. Bogat su izvor vlakana, nezasićenih masti i kalcijuma.

 

Orašasti plodovi i sušeno voće

Orašasti plodovi i sušeno voće odlična su užina koju, zaista, možete uvijek nositi kuda god da idete i veoma su bogati kalcijumom. Ukusno i zdravo!

 

Začini

I sami znate da će prirodni začini poboljšati ukus svakog jela. A, jeste li znali da su oni i veoma bogat izvor kalcijuma? Neki od najboljih su ruzmarin, origano, bosiljak, kopar, majčina dušica, nana, kadulja i peršun.

 

Zeleno lisnato povrće

Kelj, šparoge, zelena salata, brokula i artičoke. Ove vrste povrća sadrže veoma visok nivo kalcijuma i antioksidanata. Konzumirajte ih što češće, jer su dobre i za cjelokupno zdravlje.

 

Pasulj

Mahunarke su odličan izvor kalcijuma i željeza, a među njima prednjače crveni i bijeli pasulj.

 

Leblebija

Kalcijum, kalijum i folati  samo su neki od minerala koje leblebija sadrži. Ova mahunarka izrazito je zdrava pa bi bilo dobro da je konzumirate što češće.

 

Riba

Pored kalcijuma, riba sadrži i prilično visok nivo omega-3 masnih kiselina i vitamina D. Ovo je posebno slučaj sa masnim vrstama ribe, kao što su skuša, sardine, tunjevina i losos.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info