5 namirnica koje su odlične za prirodno mršavljenje

0

Ukoliko želite da se riješite suvišnih kilograma, onda ste i vjerovatno na dijeti. Sama dijeta može biti naporna i zamorna te iziskuje dosta truda. S druge strane, takav način mršavljenja često može biti i opasan.

Ukoliko nakon dostizanja željene težine ne pazite na ishranu, doći će do jo-jo efekta te ćete sve izgubljene kilograme vratiti, ali i “natovariti” još koji. Kako biste mršavili na prirodan način, potrebno je da u svakodnevnu ishranu uvrstite određene namirnice. Donosimo pet najboljih.

Čorba


I to bar tri puta sedmično. Najbolje je da to bude čorba sa dosta svježeg povrća i minimalnom količinom masnoća. Što se tiče mesa, koristite pileće bijelo meso ili nemasnu teletinu ili junetinu. Čorba ubrzava metabolizam i reguliše probavu te je zbog toga i idealna za mršavljenje.

Jabukovo sirće


Ono se dobija fermentacijom svježeg jabukovog sirćeta. Bogat je izvor minerala (posebno kalijuma), vitamina, enzima i amino kiselina. Ono se može koristiti i u druge zdravstvene svrhe, a ovdje saznajte i u koje.

Cimet


Konzumiranje cimeta reguliše nivo šećera u krvi, što je veoma važan dio procesa mršavljenja. Možete ga posuti po ovsenim pahuljicama, ali i koristiti kao dodatak prirodnim sokovima.

Limun


On je prirodno sredstvo za detoksikaciju te alkališe vaše tijelo. Upravo to ga čini odličnom namirnicom za proces mršavljenja. Možete ga konzumirati na razne načine (umjesto preljeva za salatu, kao osvježavajući napitak), a ovdje pogledajte zašto biste u redovnu ishranu trebali uvrstiti čašu tople vode koja je pomiješana sa svježe icijeđenim sokom jednog limuna.

Svježi sokovi


Svježi sokovi odličan su način da povećate unos antioksidanata, vitamina, minerala i enzima na dnevnoj bazi. Od većine voća i povrća možete praviti sokove, a najbolje je da koristite one koji sadrže i najveće količne soka, kao što su: cvekla, mrkva, paradajz, citrusi, špinat, krastavac, celer, kruške i jabuke.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info