5 iznenađujućih koristi bijelog luka

0

Bijeli luk će obogatiti ukus svakog jela i to je nepobitna činjenica, voljeli ga ili ne. S druge strane, on je i jedna od najzdravijih vrsta povrća te vam može pomoći i da izgledate bolje i da budete zdraviji. Saznajte pet najvažnijih zdravstvenih koristi bijelog luka.

 

Bijeli luk za rast kose

Bijeli luk može zaustaviti problem opadanja kose, prvenstveno zbog visokog nivoa alicina koji sadrži, sumpornog jedinjenja koje je slično jedinjenju koje sadrži i crveni luk, a koje efikasno rješava problem gubitka kose. Najveću korist ćete imati ukoliko isječen bijeli luk trljate o vlasište. Takođe, možete napraviti i masku od bijelog luka i maslinovog ulja i utrljati je na vlasište.

 

Bijeli luk čisti akne

On možda i nije jedan od glavnih sastojaka sredstava protiv akni, ali je fantastičan prirodni lijek za uklanjanje ovih ružnih “fleka”. Njegovi antioksidanti eliminišu bakterije. Utrljajte isječeni češanj bijelog luka na problematično mjesto par puta dnevno i veoma brzo ćete primijetiti poboljšanje.

 

Sprečava nastanak prehlade, ali je i brže liječi

Zbog mnogobrojnih antioksidanata koje bijeli luk sadrži i vaš imunitet može imati koristi, ukoliko bijeli luk uvrstite u redovnu ishranu. Ako se ipak prehladite, čaj od bijelog luka vam može pomoći da brže ozdravite: u ključalu vodu ubacite isjeckani bijeli luk, procijedite i pijte. Dodajte malo meda ili đumbira kako biste poboljšali ukus.

 

Liječi atletsko stopalo

S obzirom da bijeli luk ima i anti-gljivična svojstva, on može biti i djelotvoran u liječenju atletskog stopala. Stopala potapajte u kupku od mlake vode i zgnječenog bijelog luka.

 

Bijeli luk pomaže kod herpesa

Sitno isjeckajte češanj bijelog luka i nanesite ga na bolni plik. Uklonite ga nakon deset minuta i isperite toplom vodom. Proces ponavljajte pet puta u toku dana, a herpes će u roku od dvanaest sati nestati “kao rukom odnesen”. Ukoliko se radi o većem herpesu, istu proceduru biste trebali primijeniti i sledećeg dana.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info