8 znakova upozorenja da imate manjak vitamina C

0

Vitamini i minerali neophodni su za cjelokupno zdravlje organizma, a vitamin C vjerovatno je i jedan od najvažnijih. Većini ljudi je poznato da ovaj vitamin poboljšava imunitet te da štiti od mnogobrojnih oboljenja. Međutim, on je mnogo važniji: on doprinosi ratu ćelija, poboljšava cirkulaciju te, uopšteno, doprinosi sposobnosti tijela da se razvija i održava. Nedostatak ove hranjive materije može biti ozbiljan problem. Sledećih osam znakova ukazuju da biste ga trebali početi unositi u većim količinama.

 

  • Umor. Osobe sa niskim nivoom vitamina C veoma brzo se umaraju (čak i nakon dovoljne količine sna) te imaju smanjen nivo energije. Međutim, pošto se umor može povezati sa različitim simptomima, nedostatak C vitamina može biti teško dijagnostikovan kao jedan od uzroka.
  • Promjene raspoloženja. Nedostatak C vitamina može uticati i na emotivno stanje, a što se najčešće ogleda u veoma “kratkom fitilju” i brzoj razdražljivosti, čak iako osobe inače nisu sklone ovakvim promjenama raspoloženja.
  • Gubitak tjelesne težine. Nizak nivo vitamina C može dovesti do neobjašnjivog gubitka tjelesne težine pa čak i do pojave neuhranjenosti.
  • Bol u tijelu. Tupi, pulsirajući bol u mišićima i/ili u zglobovima može signalizirati nedostatak hranjivih materija, kao što je vitamin C, iako ovaj simptom ponekad može proći nezapaženo ili se zamijeniti drugim oboljenjima, kao što je artritis.

  • Nastanak modrica. Još jedan znak koji može ukazivati na nedostatak vitamina C u organizmu jeste i lako nastajanje modrica. Ukoliko primijetite da vam se stvaraju modrice, čak i nakon lakših “udaraca” ili ukoliko imate modrice po tijelu, a ne možete se sjetiti da ste se udarili, bilo bi najbolje da se obratite doktoru.
  • Oralna oboljenja. Vitamin C je neophodan za dobro oralno zdravlje pa njegov nedostatak može uticati na propadanje desni. U starija vremena, ovo oboljenje je bilo poznato i pod nazivom skorbut, a ono je i znak da je nedostatak vitamina C prilično ozbiljan.
  • Suha koža i kosa. Kosa koja je suha, čak i nakon redovnih tretmana regeneratorom te suha koža koja je iritirana čak i nakon redovnih upotreba kreme takođe može biti znak manjka vitamina C u organizmu.
  • Infekcije. S obzirom da je vitamin C neophodan za cjelokupno zdravlje, kao i za zdravlje imunološkog sistema, njegov nedostatak može uticati na slabljenje imuniteta i brže i češće razvijanje prehlade, gripa i drugih infekcija.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info