5 potpuno prirodnih načina za uklanjanje hrđe

0

Veliki broj stvari, kako u domaćinstvu tako i u vrtu, podložno je hrđanju. Da te iste stvari ne biste odmah bacili u smeće, naučite kako da ih brzo i efikasno očistite.

 

Kola

Kola se već duži period koristi da odčepljivanje sudopera i odvoda, jer u svom sastavu ima jaku kiselinu te oksidirajuće dejstvo. Takođe, možete koristiti i druge, jeftinije varijante kole. Sve što treba da uradite je da zahrđali predmet potopite u kolu i ostavite preko noći. Mrlje od hrđe na odjeći ćete skinuti tako što ćete je namočiti u kolu i pustiti da odstoji pola sata. Nakon toga je dobro istrljajte. Mrlje će nestati.

 

Soda bikarbona

Pošto će kiselina iz kole uništiti hrđu, sigurno malo nelogično zvuči da jedna alkalna supstanca može uraditi isto. Pomiješajte sodu sa malo vode te dobijenu smjesu nanesite na zahrđalu površinu. Ostavite da odstoji par sati. Nakon toga predmet dobro izribajte koristeči čeličnu četku.

 

Sok od limete i so

 

Na zahrđali predmet pospite so. Ako je predmet veći, krpom nanesite veću količinu soli na njega. Nakon toga nanesite sok od limete. Nakon par sati, krpom ili četkom uklonite ostatke hrđe.

 

Sirće

Ako u kući nemate ništa od gore navedenog, pokušajte sa alkoholnim sirćetom. Ono je dobro za čišenje raznih stvari pa tako i za uklanjanje hrđe. U činiju naspite sirće i malo vode te stavite zahrđali predmet. Za samo nekoliko minuta primjetićete da hrđa nestaje.

 

Sok od limuna i tartar sos

Još jedan odličan način uklanjanja hrđe (a posebno sa posuda) uz pomoć mješavine soka od limuna i tartar sosa. Pomiješajte ove dvije namirnice i nanesite na predmet sunđerom ili krpom. Isto kao i kola, limun sadrži kiseline koje uz pomoć tartar sosa stvaraju moćno abrazivno sredstvo. Na ovaj način ćete “nježno” očistiti posude od čelika i nećete ih izgrebati.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info