5 razloga zbog kojih je važno da volite sebe

0

Ljubav prema sebi i nasrcisoidnost i sebičnost sasvim su različite stvari. Ljubav je davanje i primanje, a ako možete posvetiti dovoljno brige, pažnje i simpatije sebi, onda ih možete dati i drugima.

 

Kada volite sebe onda se i prihvatate

Vi najbolje poznajete svoje pozitivne i negativne strane i potrebno je da ih prihvatite. To ne mora značiti da ste u potpunosti zadovoljni sobom. Ljubav prema sebi ne znači da trebate prestati da se poboljšavate. To vam samo pomaže da spoznate da ste jedinstveni odnosno da imate jedinstvene karakteristike, kvalitete i potencijale. To vam daje veliki osjećaj samopouzdanja. Kada prihvatite sebe onda više ni nemate potrebu da “kopirate” druge ili da se poredite s njima. A to je jedan od najmoćnijih i najinspirativnijih osjećaja ikad.

 

Pružanje samopouzdanja

Svi volimo harizmatične osobe pune samopouzdanja. To je vaša unutrašnja, podsvjesna želja i ne možete se boriti protiv nje. Saosjećanje je takođe važno, ali kada trebate razgovarati s nekim o svakodnevnim problemima obično je to osobom koja ima samopouzdanja. Osobe koje vole i cijene sebe, u najvećem broju slučajeva, dobijaju i bolje poslove te imaju više prijatelja i poštovaoca. Samim tim, količina samopouzdanja koju imaju na veoma je zavidnom nivou.

 

Izbjegavanje samoprekora

Samoprekor, tuga i osjećaj srama neke su od najgorih emocija koje možete doživjeti. Ljubav prema sebi znači i manju dozu anksioznosti i depresije kao i manju sklonost ka stresu i samoprekoru.

 

Kada se volite tada i izgledate bolje

Zapravo je jednostavno. Možete se koncentrisati na svoje jake tačke umjesto da se neprestano mučite oko svojih slabosti i nesavršenosti. Svako ima nedostatke, ali većina ljudi ne brine o njima. Onda kada prihvatite svoje nedostatke tada ćete imati i veću dozu poštovanja prema sebi, a samim tim i voljećete se više i fantastično izgedati.

 

Kada se volite, svijet oko vas se mijenja

Kada ste zaljubljeni, svijet oko vas postaje ljepši i privlačniji. Osjećaj ljubavi prema sebi nije izuzetak. On vam omogućava da na ljude, stvari i okolinu gledate iz druge perspektive, bolje perspektive. Ali, najvažnija stvar je da su ove promjene stvar vaše percepcije. Na taj načim možete birati da li volite sebe i svijet oko vas ili ne.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info