8 životnih lekcija koje će vaše tridesete učiniti fantastičnima

0

Tridesete godine često se nazivaju i najboljima, a u ovom životnom razdoblju mnogi imaju osjećaj kao da je ono početak odraslog doba.

Bez obzira na životnu fazu u kojoj se nalazite, ako ste u divnim tridesetim godinama, od sljedećih životnih lekcija možete imati koristi. Donosimo osam najvažnijih.

Počnite štediti za “crne” dane


Sigurno ste i sami svjesni da što prije počnete štediti to ćete više novca u konačnici imati. Ne čekajte četrdesete – sada je pravo vrijeme da počnete odvajati novac za “crne” dane.

Vodite više računa o svom zdravlju


U tridesetima ste veoma zauzeti. Ali, život se ne usporava. Sada je vrijeme da povedete više računa o svom zdravlju. Hranite se zdravo i vodite računa da budete fizički aktivni.

Ne provodite vrijeme sa ljudima koji vas “spuštaju”


Sada je i vrijeme da iz svog života “eliminišete” osobe koje su pune negativnosti. One vam nisu potrebne. Postepeno prestanite da ih viđate i osjećaćete se mnogo bolje.

Provodite vrijeme sa ljudima do kojih vam je stalo


Bez obzira da li su to prijatelji, porodica ili radne kolege – provodite vrijeme sa ljudima do kojih vam je stalo i sa kojima se smijete i uživate u životnim radostima.

Učite svaki dan


Nemojte se zadovoljavati osrednjošću. Čitajte što više. “Tražite” znanje, jer vas ono oplemenjuje i pomaže vam da se lakše snalazite u mnogobrojnim životnim situacijama. Ne dozvolite da vam prođe dan, a da niste naučili nešto novo.

Rizikujte


Iako tridesete imaju reputaciju godina kada je potrebno da se “skrasite”, nemojte se slijepo držati tog savjeta. Rizikujte. Izađite izvan zone udobnosti. Nemojte se bojati neuspjeha. Ako to uradite, na vrijeme ćete biti nagrađeni.

Trošite novac na iskustva, a ne na stvari


“Stvari” nikada ne ispunjavaju onako kako mi to očekujemo. Ipak, iskustva to mogu uraditi. Otiđite na to putovanje koje ste tako dugo odgađali. Uradite nešto spontano sljedećeg vikenda sa nekim koga volite. Otiđite negdje sa prijateljima gdje nikad prije niste bili.

Slušajte svoju intuiciju


Što smo stariji to se manje oslanjamo na svoj unutrašnji glas. Slušajte pažljivo. Vaša intuicija vas vodi na pravo mjesto češće nego to želite sebi priznati. Nemojte previše analizirati i vjerujte svom unutrašnjem glasu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info