7 savjeta da očuvate mekoću i izgled džempera

0

Topli i udobni džemperi neizostavni su dio svakog stajlinga tokom prohladnih dana. Ali, da bi trajali i do sljedeće sezone, morate ih pravilno održavati. Evo i kako.

Odstranite nastale “grudvice” vune


Čestim nošenjem džempera na njemu se stvaraju “grudice” vune. Zbog njih džemper, iako nov, često izgleda staro i otrcano. Riješite ovaj problem običnim brijačem. Jednom rukom zategnite džemper, a drugom nježno “obrijte” višak vune.

Koliko ih često trebate prati?


Ako je džemper vidljivo prljav ili neugodno miriše, onda je sigurno i više nego vrijeme da ga operete. U protivnom, perite ga nakon svaka četiri nošenja.

Ručno pranje


U kadu ili lavabo naspite hladnu vodu. Dodajte malo tečnog deterdženta, promiješajte rukom da se sjedini sa vodom te potopite džemper. Ostavite ga da odstoji pola sata. Nakon toga dobro isperite, iscijedite, rastresite i ostavite da se osuši.

Kako pravilno iscijediti ručno opran džemper?


Nikada nemojte “uvrtati” džemper prilikom cijeđenja. Nježno iscijedite vodu, a zatim džemper rastresite i položite ga na peškir. Umotajte ga poput vreće za spavanje kako bi izbacili eventualne ostatke vode. Odmotajte peškir te džemper stavite na suhi peškir ili preko štrika da se što bolje osuši.

Da li postoji način da se omekša džemper napravljen od grube vune?


Naravno da postoji efikasan način da se riješite neugodnog svrabeža izazvanog džemperom od grube vune. Nakon što ste ručno oprali džemper, u kadu ili lavabo naspite hladnu vodu. Dodajte omekšivač za veš i dobro promiješajte rukom da se sjedini sa vodom. Ostavite pola sata te isperite, iscijedite, dobro rastresite i ostavite da se osuši.

Da li postoji način da se spasi razvučeni džemper?


Ako vam se desilo da se džemper rastegao prilikom pranja, pokušajte ga spasiti tako što ćete ga ubaciti u mašinu za sušenje veša. Potrebno je da sami odredite koliko mokar će biti džemper prilikom stavljanja u mašinu. Zapamtite: ako je džemper veomamokar, više će se skupiti.

Šta kada se skupi prilikom pranja?


Postoji mogućnost da se i ovaj problem riješi (u svakom slučaju nemate šta izgubiti ako probate). Džemper operite u mješavini regeneratora za kosu i mlake vode. Na ovaj način vuna će omekšati i lakše će se razvlačiti. Nakon toga icijedite džemper, protresite i stavite na suh peškir. Jednom rukom uhvatite za izrez oko vrata, a drugom uhvatite za rukav te lagano rastegnite. Krenite sa lijeve strane ka desnoj i nježno rastežite džemper. Objema rukama uhvatite “ramena” džempera i lagano povucite prema van. Ravnomjerno širite ruke kako bi se pravilno razvukao. Nakon toga džemper ostavite da se osuši kao što je prethodno navedeno.

Savjeti plus:

  • Nikada ne vješajte džempere na vješalice, jer će na taj način izgubiti svoj oblik (posebno na ramenima).
  • Ako primjetite rupu na džemperu, pa čak i malu, odmah je zašijte da se ne bi povećala i potpuno uništila vaš omiljeni džemper.
  • Ukoliko želite da odložite džempere do sledeće godine, obavezno ih operite te stavite u plastične kese (ili jastučnicu). Nabavite sredstvo protiv moljaca i možete mirno dočekati sledeću godinu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info