Kako da vratite miris peškirima

0

Često se desi da se peškiri dobro ne osuše, vlaga ostane u njima i javi se neugodan miris. Znate onaj osjećaj kada se obrišete poslije tuširanja ili umivanja i na koži osjetite neugodan miris? Tada bi peškir najradije bacili u smeće.

Međutim, ne žurite, jer i za taj problem postoji efikasno rješenje. Donosimo dva jednostavna načina kako da ih spasite.

Sirće


Peškire ubacite u mašinu te umjesto praška uspite jednu šolju alkoholnog sirćeta. Uključite na otkuhavanje i pustite da mašina i sirće odrade svoje. Nakon što se ciklus završi, izvadite ih, dobro protresite te vratite u mašinu. Ovaj put dodajte prašak za veš i opet namjestite na otkuhavanje. Kada mašina završi svoj proces, izvadite ih te raširite vani. Ako imate sušilicu, efekat će biti još bolji.

Soda bikarbona


Drugi način pranja je uz pomoć sode bikarbone. U posudu za prašak uspite pola šolje sode bikarbone. Uključite na otkuhavanje. Kada se proces završi, ponovite, ali ovaj put sa praškom za veš. Princip sušenja je isti kao i kod pranja sa sirćetom. Ako peškiri imaju prejak “smrad”, prvo ih operite sirćetom, a nakon toga sodom. I nikada nemojte koristiti omekšivač za veš, jer će na taj način peškiri izgubiti na čvrstoći.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info