Savjesna mama: 5 životnih lekcija kojima trebate naučiti djecu

0

Život je prava misterija. Nepredvidiv je i postoji tako mnogo stvari na koje ne možete uticati. Ipak, sa svakim danom učite nešto novo što vam pomaže da postajete snažniji, hrabriji, bolji. Određene životne lekcije su vam prenijeli vaši roditelji, a neke od njih ste iskusili i naučili sami.

Kada je riječ o tako važnim lekcijama, bitno je da njima naučite i svoju djecu. Ponavljajte ih iz dana u dan, sve dok ih ne nauče. Vjerujte, vaše dijete vam može biti samo zahvalno. Sljedećih pet lekcija im može mnogo pomoći u životu.

Svaki kraj je početak nečeg boljeg


Pusti situacije, bol i očekivanja. Ta osoba koja ti je slomila srce je blagoslov, kao i pouka. Odrastao/odrasla si i ovo je priprema za nešto mnogo veće. Budi otvoren/a za nepoznato, jer je ono ispunjeno čudima i magičnim trenucima. Sve je sasvim u redu i nešto mnogo bolje je na putu ka tebi.

Niko nije zadužen za tvoju sreću osim tebe


Nemoj se ponašati kao žrtva i misliti da ti se život samo desio. Ti imaš moć da promijeniš bilo šta u svom životu. Ako ti se nešto ne sviđa, skupi hrabrost da to promijeniš. Mnogo si snažniji/snažnija nego što to želiš sebi priznati. Možeš pomjeriti planine i promijeniti svoju sudbinu kada si zaista spreman/spremna i voljan/voljna.

Ti si lijep/a


Nemoj provoditi previše vremena razmišljajući o svojoj tjelesnoj težini, broju koji vaga pokazuje i hrani. Broj na vagi te ne definiše. Hrana nije neprijatelj i tvoje tijelo će ti jednog dana biti najbolji prijatelj. Nemoj biti tako strog/a prema sebi! Mnogo si ljepši/ljepša nego što to sebi priznaješ, a tvoja tjelesna težina te ne definiše niti ograničava veličinu tvoje duše.

Ono što drugi kažu odraz je njihove ličnosti, ne tvoje


Provodiš previše vremena pitajući se šta drugi misle i previše ih slušaš. Nemoj nikada dopustiti da njihovo mišljenje postane tvoje. Ono što oni kažu ili urade nema nikakve veze s tobom. Uvažavaj tuđa mišljenja, ali se uvijek trudi da ne osuđuješ te razmisli prije nego odgovoriš. Vjeruj mi, tako ćeš se razlikovati od mora drugih i to na veoma pozitivan način.

I to će jednom proći


Promjena je jedina konstanta u životu. Ono što te muči u ovom trenutku ne mora te definisati. Ti nisi problem koji imaš. Ono što danas može izgledati kao trauma koja će ti promijeniti život, sutra će biti samo sjećanje. I to će proći!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info