5 znakova upozorenja da imate posla sa toksičnom osobom

0

Baš kao što želimo da uklonimo toksine iz hrane koje jedemo, duševni mir zahtijeva uklanjanje toksičnih osoba iz svakodnevnog života. Upijanje ponavljanih doza negativnosti sprečava vaše napore ličnog rasta i sreće.

Identifikovanje toksičnosti u drugima od ključnog je značaja, ali je jednako važno da te osobine (ukoliko ih ima) identifikujete i kod sebe. Taj “mali” glas u glavi trebao bi biti u skladu s onim što želite od života. Donosimo pet karakteristika toksičnih ljudi koje vam mogu pomoći da prepoznate obrasce ponašanja koje trebate izbjegavati.

One sebe uvijek vide kao definitivne realiste


Fraze kao što su: “Uozbilji se”, “Rekla sam ti” i “Saberi se” žive na rubu njihovih usana. Iako ovakvi izljevi emocija, s vremena na vrijeme, mogu biti opravdani, toksične osobe “izvlače” osjećaj zadovoljstva kada ih ispoljavaju odnosno izgovaraju.

One će se zaklinjati da vam čine uslugu takvim postupcima, ali u njihovim izjavama ne postoji ni trun saosjećanja. Snishodljivost prožeta zadovoljstvom njihov je zaštitini znak. Uvijek obraćajte pažnju na energiju koja je prožeta izgovorenim riječima. Toksičnost je uvijek opipljiva.

One imaju tendenciju da sve mrze


Negativne osobe rijetko vide dobrotu u bilo čemu. Pronalaženje tamnih strana u svim situacijama njihova je specijalnost. One imaju tendenciju da negiraju, bez diskriminacije, čak i kada nisu iskusile stvari o kojima pričaju.

Njihov pogled iskrivljuje sve aspekte života, a kao rezultat, one ne ostavljaju prostora za mogućnosti ili čuda. Ne dozvolite da njihova sjenka prekrije vašu svjetlost.

One vjeruju da je njihovo iskustvo za svakoga


Toksične osobe imaju naviku da svoje iskustvo koriste kao mjerilo. One prepričavaju svoje tužne priče koje služe kao dokaz životnih nepravdi. One ne samo da će takve priče i motive koristiti kao kompas za svoj život već će pokušati i vaš usmjeriti u tom pravcu.

Ukoliko im je propao posao, to je razlog zbog kojeg se vi ne trebate okušati kao samostalni preduzetnik. Ukoliko im je neko slomio srce, vama ne treba ni padati na pamet da budete u vezi. Ne dozvolite da njihova prošlost diktira vašu budućnost.

One isisavaju energiju


Kada negativna osoba uđe u prostoriju dođe do nepogrešivog pada “živahnosti”. Što interakcija sa takvom osobom duže traje to se osjećate više “ispijeno”.

Snažne, negativne ličnosti isisavaju energiju. Umjesto da se pridružite njihovoj toksičnosti i širenju negativnosti, dostojanstveno se povucite kad god to možete. Bićete zahvalni sebi zbog toga.

One preziru istinski optimizam


Biti pozitivan ne znači ignorisanje ružnih stvari koje život ponekad donese. To, zapravo, znači da razumijete da stvari ne moraju ostati iste. Osobe koje snažno vjeruju u ovu perspektivu drže toksičnost na odstojanju.

Optimizam je krajnja “prijetnja” negativnim osobama. Zašto? Zato što on dovodi u pitanje cijeli njihov svijet. Mentalne promjene koje bi on imao po njih bile bi ogromne te, umjesto da pokušaju da se uhvate za “zrnce” pozitivnosti, takve osobe udaljavaju se od nje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info