8 namirnica koje bi vaša djeca trebalo da jedu

0

Svi želimo da uradimo najbolje za našu djecu, a na vrhu liste prioriteta, svakako je njihovo zdravlje. Naravno, uopšte nije isključeno da će naše majke, sestre, bake, tetke uvijek doći sa “najboljim” savjetima, ali tu i veoma često nastaje konfuzija: “Treba ovo…” , “To nikako ne smije jesti…”, “Samo ti ovako…”…

Ipak, naučna istraživanja kažu nešto sasvim drugo, posebno kada je riječ o ishrani. Sledeće namirnice mogu pomoći djetetu da ima bolju probavu, da poboljša moć mozga, da se bori protiv gojaznosti (i, jednom zauvijek: mršavo dijete nije nezdravo dijete!!!) i da poboljša raspoloženje. Neke od njih se mogu jesti i u “hodu”, dok druge mogu biti dio ukusnog obroka za cijelu porodicu. Evo i koje su to.

 

Špinat, jer poboljšava vid

Špinat možda i jeste pomogao Popaju da bude snažan, ali njegova prava moć ogleda se u zaštiti vida vaše djece. On je odličan za zdravlje očiju, jer obezbjeđuje neophodne sastojke koji su važna za dobar vid, štiti oči od UV oštećenja te sadrži i znatne količine vitamina E.

 

Borovnice, jer se bore protiv gojaznosti

Istraživanja pokazuju da borovnice pomažu u smanjenju masnih naslaga na području stomaka – masnih naslaga koje se najčešće povezuju sa gojaznošću i dijabetesom. One su idealne za užinu te su odlična zamjena za konditorske proizvode.

 

Kupus, jer poboljšava probavu

Da li vaši mališani pate od loše probave? Kupus bi mogao pomoći! On stimuliše enzime čiji je “posao” da poboljšaju probavu. Salata, dinstan ili kuhan – koji god oblik vaše dijete voli.

 

Jaja, za jače mišiće

Većina djece ih voli, a dobra vijest je što su ona odlična za djecu u razvoju. Ona su izvor kvalitetnih proteina koji učestvuju u izgradnji mišića i vitamina D koji pomaže apsorpciju kalcijuma, a koji je neophodan za zdavlje kostiju.

 

Čaj bez kofeina, jer djeluje smirujuće

Odličan je, jer pomaže djetetu da se “smiri”, sve dok je riječ o varijanti bez kofeina. I, zasladite ga medom (pola kašičice sasvim je dovoljno).

 

Ovsene pahuljice, jer održavaju energiju

One sadrže vlakna i ugljene hidrate koji će vašoj djeci pomoći da ostanu sita do ručka te da održe nivo energije na optimalnom nivou. Ovsena kaša odličan je izbor, a uvijek joj možete dodati i malo borovnica.

 

Riba, za zdravlje mozga

Sve vrste masne ribe bogat su izvor omega-3 masnih kiselina koje su odlične za razvoj mozga djeteta.

 

Pasulj, jer poboljšava raspoloženje

Pasulj je odličan za raspoloženje. On reguliše nivo šećera u krvi što znači da djeca ne doživljavaju nagle uspone i padove šećera nakon obroka usljed čega su mirnija i manje podložna promjenama raspoloženja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info