13 trikova da spasite uništenu odjeću i obuću

0

Isprljali ste omiljene gležnjerice od antilopa na putu prema kući? Ili ste možda, dok se oblačili majicu, na njoj ostavili trag karmina ili pudera? Nemojte se nervirati, jer za sve vaše male probleme postoji i način da ih riješite. Saznajte i kako.

Očistite mrlje od dezodoransa


Bijele mrlje od antiperspirant dezodoransa očistite limunom ili sodom bikarbonom. Mrlje dobro istrljajte sokom od limuna i isperite vodom. Ako su mrlje tvrdokorne, pokušajte ih skinuti tako što ćete na njih namazati pastu od sode bikarbone i vode. Ostavite par minuta pa isperite na uobičajeni način.

Mrlje od pudera


Mrlje od tečnog pudera na odjeći najlakše ćete ukloniti pomoću pjene za brijanje. Nanesite je direktno na mrlju, dobro utrljajte, a zatim ubacite u mašinu za pranje veša i operite na uobičajeni način.

Uklonite mrlje od karmina


Na mrlju od karmina našpricajte lak za kosu. Sačekajte par minuta da mrlja upije lak. Nakon toga dobro istrljate i operite kao i obično.

Učvrstite naočale


Na omiljenim naočalama su “popustili” šerafi? Nije problem! Na njih nanesite malo providnog laka za nokte. Lak će stegniti šerafe i naočale će biti čvrste kao da su tek kupljene.

“Spasite” dugme na košulji


Dugme na omiljenoj košulji izgleda kao da samo što nije otpalo, a igla i konac nisu na dohvat ruke? Konac vratite unutra pa providni lak za nokte nanesite na dugme. Ono će izdržati sve dok ne dođete kući (a možda čak i duže).

Očistite obuću od antilopa


Uklonite “tvrdoglavu” prljavštinu sa obuće od antilopa koristeći običnu turpiju. Vodite računa da to što nježnije uradite kako je ne biste oštetili .

Očistite kožnu obuću


Mrlje od vode sa kožne obuće uklonićete tako što ćete ih nježno istrljati četkicom za zube i razblaženim sirćetom. Ako nemate odgovarajuću boju kreme za cipele. uvijek ih možete očistiti losionom za tijelo ili bilo kojom drugom kremom.

Uklonite neugodni miris iz obuće


Neugodne mirise iz patika ili cipela možete ukloniti ako u njih naspete sodu bikarbonu i ostavite preko noći. Sutradan, obuću dobro istresite ili usisajte. Vaša obuća više neće širiti neugodne mirise.

Ispolirajte lakovane cipele


Vratite sjaj lakiranoj obući tako što ćete je ispolirati pomoću tečnosti za pranje prozora. Uzmite komad vate i popravite sve enentualne nepravilnosti.

Očistite mrlje od crnog vina


Mrlju nastalu od crnog vina odmah prelijte bijelim (naravno, ako ga imate). Sačekajte par minuta da mrlja upije bijelo vino te ubacite u mašinu i perite kao i obično.

Uklonite masne mrlje sa odjeće


Masne mrlje za odjeće ćete najbrže ukloniti pomoću običnog sredstva za pranje posuđa. Jednostavno ga nanesite na zaprljano mjesto i ostavite par sati. Nakon toga dobro isperite.

“Spasite” čarape


Zaustavite dalje cijepanje čarapa tako što ćete na taj dio nanijeti providni lak za nokte.

Popravite rajsferšlus


Nemojte se nervirati zbog zaglavljenog rajsferšlusa. Na njega nanesite par kapi ulja (ili vazelin) i nježno povucite prema dole. Problem riješen!

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info