Koja poza spavanja je najzdravija

0

Način na koji spavate, odnosno poza koju najčešće imate tokom spavanja može uticati na nastanak bola u vratu, stomačne probleme pa čak i preranu pojavu bora. Saznajte koje poze su najbolje i koje biste trebali izbjegavati.

 

Najbolja: Spavanje na leđima

Sprečava nastanak bola u vratu i leđima, smanjuje pojavu refluksa, umanjuje nastanak bora, ali mana  je što, kada ležite na leđima, može doći do pojave hrkanja. Spavanje na leđima pomaže glavi, vratu i kičmi da zadrže neutralnu poziciju. Takođe, ako ležite na leđima, glava je podignuta, a jednjak ostaje iznad želuca tako da se kiselina ili hrana ne vraćaju ka gore odnosno ne dolazi do refluksa. Spavanje na leđima sprečava i pojavu bora, jer ne dolazi do vršenja pritiska na lice. Težina grudi je u potpunosti podržana pa se smanjuje njihovo opuštanje.

 

Druga najbolja: Spavanje na boku

Spavanje na boku sprečava nastanak bola u vratu i leđima, smanjuje pojavu refluksa, godi trudnicama te dolazi do manje pojave hrkanja. Ipak, loše je za kožu. Ova poza odlična je za cjelokupno zdravlje – smanjuje hrkanje te pomaže kičmi da zadrži normalan položaj. Ukoliko patite od refluksa, ova poza  jednako je dobra kao i spavanje na leđima. Takođe, odlična je i za trudnice. Loša strana? Spavanje na boku utiče na pojavu bora.

 

Ne baš idealna: Položaj fetusa

Ova poza je dobra za spavanje tokom trudnoće te dolazi i do manje pojave hrkanja. Ipak, ona nije dobra za prevenciju bola u leđima i vratu kao ni za smanjenje bora. Kada spavate sa koljenima podignutim ka gore i bradom “ušuškanom” u grudi, to možete osjetiti i ujutro, posebno ako imate problema sa leđima ili vratom. Ova zakrivljena poza, takođe, ograničava disanje iz dijafragme. Ukoliko uglavnom spavate u ovoj pozi, možete doprinijeti preranom stvaranju bora i opuštanju grudi.

 

Najgora: Spavanje na stomaku

Ona je izrazito loša za izbjegavanje nastanka bola u vratu i leđima, kao i za kožu lica. Dobra je, jer ublažava hrkanje. Spavanje na stomaku otežava održavanje neutralnog položaja kičme. Ono vrši pritisak na zglobove i mišiće što može iritirati nerve i dovesti do pojave bola, peckanja i ukočenosti. U ovoj pozi vaša glava je satima okrenuta na jednu stranu. Bol ne morate osjetiti odmah sutradan, ali će se on veoma brzo pojaviti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info